ОПШТИНА АПАТИН У КАМПАЊИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

26.11.2020.

У склопу кампање која има за циљ подршку женама у борби против насиља над њима, зграда општине Апатин  је осветљена наранџастом бојом. Кампања се спроводи по препоруци потпредседнице Владе Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић и тако ће бити 16 дана, колико траје кампања, рекао је заменик председника општине Апатин Радован Ђукић

Међународни дан борбе против насиља над женама установљен је 1981. године на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба у Боготи. Уједињене нације су 1999. године Резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.Овај дан је одабран као дан сећања на сестре Мирабел, Патрију, Минерву и Марију Тересу, које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо у Доминиканској Републици 1960. године. 

Глобална кампања „16 дана активизма“ обележава се у целом свету и почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Циљ кампање је подизање свести јавности и предузимање активности за сузбијање насиља над женама и девојчицама.