Сонта

Насеље Сонта истиче се богатом баштином бачких Шокаца. Богате ношње, збирка везова и ручних радова осликавају животе предака. Треба поменути традиционалну кухињу односно нека из ризнице специјалитета шокачке кухиње, као што је штрудла од рогача, цимета и јабука, као и жганци и папула. Најстарија манифестација која се одржава у Сонти је ГРОЖЂЕ-БАЛ, који датира из 1928. године и уврштен је у ред најстаријих манифестација у АП Војводини и Републици Србији. Одржава се сваке године, последњег викенда у месецу септембру, као фолклорно-туристичка манифестација и постао је симбол препознатљивости Сонте на календару туристичких манифестација у Р Србији. Тродневна манифестација посвећена је новом грожђу, вину, доласку јесени, традиционалним обичајима, смотром фијакера и запрега, симболичним венчањем "Кнеза" и "Кнегиње" Грожђе-бала под славолуцима грожђа и осталих народних обичаја везаних за етно-стваралаштво и омладински аматеризам.

Свечани дефиле учесника Грожђе-бала, одржава се недељом у поподневним сатима, са фијакерима, запрегама и свитом коњаника окићених у традиционалне шокачке народне ношње. Велика је част возити фијакером Кнеза и Кнегињу Грожђе-бала и бити кочијаш у "Шокачкој свадби". Одувек су коњи били понос и дика шокачке паорске куће, а на овакој смотри су били посебно гиздави и елегантни. Коњи врани, мркови, коњи белци, риђи или чилаши су тешким физичким радом са својим газдама на њивама били носиоци опстанка и егзистенције породица шокачких паора. Посебну атракцију представљају млади маскирани у "Перјаше", "Цигане" и "Врагове" у импровизованој циганској черги окићеној плодовима јесени.

Насеље Сонта има три културно-уметничка друштва, која негују културно-забавни аматеризам, и обогаћују културно-забавни живот на подручју Сонте и околине.

Омладинско културно-уметничко друштво "Иво Лола Рибар" основано је 1968. године и негује традицију Шокаца-Хрвата и осталих народа и народности у Р Србији. Делатност одвија у 3 секције, фолклорна, драмска и етно-секција, и дувачки оркестар. Наступа на општинским, зонским покрајинским смотрама. Културно-уметничко друштво "Мажорет Сонта" је основано 2005. године. Броји 65 активних чланова узраста од 8-20 година. Активност се одвија у две секције, мажорет плес и тамбурашка секција која броји 23 члана различитих узраста. Поред неговања традиције Шокаца, оркестар изводи староградске, војвођанске песме и писане композиције за тамбурашке оркестре. Оркестар је имао бројне наступе у земљама и окружењу, међу којима издвајамо наступ у Загребу у дворани "Ватрослав Лисински", у Вараждину, у Водицама, у Будимпешти, у Шопрону, Капошвару и у Бугарској на Црном мору, на многим академијама и у ТВ емисијама РТВ. На покрајинском такмичењу тамбурашких оркестара у Новом Бечеју освојили су треће место.

Мажореткиње су украс наше општине и учествују на свим свечаностима, фестивалима и парадама широм Србије. На државном првенству освојиле су прво место 2008. и 2009. године, а на Европском првенству мажореткиња, у јакој конкуренцији великих градова освојиле су пето место у Румунији и седмо место у Француској. У више наврата су наступале у ТВ емисијама Радио-телевизије Војводине.

Културно-просвјетна заједница Хрвата „Шокадија“ основана је 22.01.2002. год у складу са Законом, а у циљу истраживања и очувања културне баштине Шокаца-Хрвата из овог дела Војводине. У том циљу организује секције које раде на остваривању програмских задатака. Ради кроз музичку, фолклорну, ликовну, књижевну, историјску, драмску, етно и друге секције. Од својег оснивања Заједница је остварила низ запажених резултата по којима је постала препознатљива у земљи и иностранству.

Најважнији пројекти КПЗХ „Шокадија“:

Сваке године, на крају сезоне, Заједница самостално организује „Шокачко вече“ у Сонти као међународну манифестацију на којој гостују Шокци из Војводине, Хрватске и Мађарске, а на којој се приказују обичаји и фолклор, где је обавезна изложба народних умотворина, ликовних радова и сл. Манифестација је одлично посећена и има своје место у годишњем календару значајних манифестација фолклора у хрватско-шокачкој заједници.

„За липу рич“ конкурс за најбољу поезију на шокачкој икавици, на коме учествују песници из целе Бачке и шире, а чији се победници награђују на „Шокачкој вечери“.

„Шокачка кућа“ је пројект опремања етно-куће у старинском стилу која ће уједно постати и музеј народних ношњи, старих заната и осталог што је везано за традицију Шокаца-Хрвата из Сонте. Кућа би могла имати и туристички значај у будућности кад буде опремљена.

„Ликовне колоније“ које се организују сваке године и на којима су сликари аматери и академски сликари из Војводине и Хрватске.

„Драмске премијере“ кроз које Шокадија негује драмски аматеризам и то врло успешно.

Постоји још читав низ манифестација и програма које организује „Шокадија“ или на њима учествују, а у циљу очувања језика, културе, фолклора и свега што је везано за Бачке Хрвате - Шокце, представљајући узорну мањинску организацију.Према последњем попису из 2012. године у насељу живи 4.500 лица.

https://www.facebook.com/sontavojvodina/

 

Галерија