ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ПАЛ АБРАХАМУ И ЈЕВРЕЈСКОМ НАСЛЕЂУ АПАТИНА

18.01.2023.

После низа догађаја који су се одржали у Београду и Апатину, а поводом обележавања 130 година од рођења Пала Абрахама, у Галерији "Меандер" до 25. јануара можете видети изложбу посвећену овом композитору , његовом стваралаштву и утицају на јеврејско културно наслеђе у Апатину, уводне су речи којима је директорица Општинског културног центра Данијела Обрадовић најавила Владимира Симина који се као један од организатора изложбе, присутној публици обратио испред УГ „Мој Апатин“.

Председник УГ „Мој Апатин“ поздавио је присутне, те изразио жаљење што због здравствених проблема, изложбу није отворила како је најављено Клара Сентђерђи из Одељења за културу Мађарске амбасаде у Београду.

Удружење „Мој Апатин“ је сарадик у пројекту који је имао за циљ да име Пала Абрахама, који је заиста велико име у светској култури и музици буде познато и у нашем, односно његовом родном граду. Био је један од људи који су имали ту специфичну судбину да прођу од богатства до сиромаштва, па назад до богатства, да заврше у санаторијуму, прођу читав свет, а да најмање буду познати у граду из ког су потекли, рекао је Владимир Симин.

Председник УГ „Мој Апатин“ се осврнуо и на културна наслеђа, тачније два пројекта којима ће удружење којим председава бити посвећено у наредном периоду.

У музичкој школи постоји клавир Stanley Пала Абрахама, игром случаја ја сам свирао на њему, нисмо ни знали да је то толико вредан и важан инструмент. Постоји иницијатива да се тај клавир реконструише и покушаћемо то да урадимо. Друга прича је она што је још вреднија и тежа за реализовати, а у питању је апатинска Синагога као објекат културе који је заиста специфичан, поручио је Симин, те се посебно захвалио Борису Машићу који је, како је рекао, ову причу отпочео и годинама се својим личним залагањем старао да се јеврејско културно наслеђе очува.