ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ПРИОРИТЕТ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ: ДОМ ЗДРАВЉА АПАТИН УСКОРО БОГАТИЈИ ЗА ЈОШ ЈЕДНО САНИТЕТСКО ВОЗИЛО И ЛИФТ

19.07.2018.

Дуго најављивани лифт у објекту Дома здравља у Апатину, на месту где се налазе Медицина рада, Општа пракса и лабораторија, коначно ће бити уграђен.

- Пројекат за лифт је завршен. Локална самоуправа је обезбедила средства, а оно што нам следи је расписивање јавне набавке и почетак реализације уградње лифта. Инвестиција је вредна око пет милиона динара, а надамо се да ће уградња лифта почети већ у септембру месецу, рекла је за апатинске медије Бранка Бајић, помоћник директора Дома здравља у Апатину.

Бајићева је открила да ће њихова установа, опет захваљујући локалној самоуправи, ускоро добити још једно ново санитетско возило. У питању је инвестиција вредна 4.300.000 динара.

- Прошле године смо обећали да ћемо обезбедити још један санитет и част ми је да вас обавестим да ће и то већ почетком јесени бити реализовано. Примарна здравствена заштита приоритет је локалне самоуправе, те смо захваљујући њима прошле године обезбедили једно ново санитетско возило, а ево већ ове године нам стиже друго. Јавна набавка се сутра затвара, рок испоруке је 60 дана, тако да нам у другој половини септембра стиже ново возило, каже Бранка Бајић.

Према речима Бајићеве, у претходном периоду било је проблема са кадровима. Два лекара су отишла у Дом здравља у Сомбор, а неке докторке на трудничка и породиљска одсуства.

- То су ствари са којима се, нажалост, сусрећу све здравствене установе. У једном моменту смо се сусрели са великим проблемом, нарочито у селима, а овде конкретно говорим о Пригревици и Сонти. Сагласност за запошљавање чекамо, али локална самоуправа нам је и ту несебично изашла у сусрет, те издвојила средства за 4 лекара, једног у Сонти, једног у Пригревици и два на Хитној служби, тако да сада све функционише како треба, истиче помоћник директора Дома здравља.

Смањење редова у Домовима здравља и бољи услови за пацијенте и запослене циљ су ка коме теже све здравствене установе. С тим у вези, Бајићева је истакла и значај увођења електронских рецепата.

- У протеклом периоду у апатинском Дому здравља заживело је увођење електронских рецепата. То за сад доста добро функционише, а пацијентима се издају лекови и на 4 и на 6 месеци, а што је значајно смањило редове у чекаоницама. Као и свака новина, мали технички проблеми се ту и тамо појаве, али врло брзо их решимо. Захваљујући овоме, лекари су растерећенији и имају више времена да се посвете самом прегледу пацијената, а што је од изузетне важности за подизање квалитета услуге саме здравствене заштите, закључује Бранка Бајић.

Извор: www.025info.rs