ОПШТИНА АПАТИН УЗЕЛА УЧЕШЋЕ НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

08.12.2017.

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом и десет година постојања Националне организације особа са инвалидитетом, у Палати Србије одржана је свечаност под покровитељством председника државе, Александра Вучића.

Вучић је изјавио да ће буџети за подршку особа са инвалидитетом бити све већи из године у годину и додао како су људи које стварамо богатство наше земље, укључујући и особе са инвалидитетом, попут параолимпијаца, а који су учинили много на подизању угледа Србије у свету.

Овој свечаности присуствовали су и Милан Шкрбић, председник општине Апатин, као и Марија Богић, председник Друштва за церебралну и дечију парализу општине Апатин.

- Палата Србије била је препуна на свечаности којој смо присуствовали. Мишљења сам да до сада није озбиљно схваћен проблем особа са инвалидитетом, али председник Вучић је обећао да ће из године у годину бити све више средстава за ову популацију. Такође, председник Републике Србије поручио је свим локалним самоуправама да се потруде да у својим буџетима издвоје више средстава за особе са инвалидитетом, рекао је Шкрбић и подсетио нас како је општина Апатин, захваљујући Богићевој, једна од ретких у Србији која има традиционалну манифестацију за особе са инвалидитетом, а у питању је ,,Златни глас'' које се већ 13 година успешно одржава у Апатину.

Богићева се захвалила Шкрбићу на подршци и рекла да је она овој свечаности присуствовала на позив Националне организације особа с инвалидитетом.

- Међународни дан особа са инвалидитетом у Београду је обележен за величанствен начин. У палати Србије је било присутно 700 особа са инвалидитетом, а само учешће на манифестицији великог броја удружења и покровитељство председника Републике Србије Александра Вучића дало је на значају оваквом једном догађају у смислу подршке особама са инвалидитетом, између осталог је изјавила Марија Богић.

У репуној Палати Србије, Хор ,,Исон'' из Новог Сада, иначе први инклузивни хор у Србији, отпевао је химну Србије, а председник Националне организације особа са инвалидитетом поручио је како никада у историји српске државности и никада у историји инвалидског покрета овај дан није обележен на тако величанствен начин.

Председник државе, Александар Вучић, рекао је да су награде за параолимпијце изједначене са наградама за олимпијце и да смо једна од ретких земаља која је то учинила. Такође, захвалио се и на портрету који је добио на поклон од Дејане Бачко из Новог Сада, која нема руке и цртала га је ногама, а која је врло често боравила у Апатину.