НОВИХ 12 МИЛИОНА ДИНАРА У СИСТЕМ ОДВОДЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА - АПАТИН СВЕ БЛИЖУ ПРЕЧИСТАЧУ

31.10.2017.

Један од главних приоритета општине Апатин уз бројне инвестиционе пројекте, ове године су била и улагања у замену азбестно-цементних цеви градског водовода и у канализациони систем. Како би се побољшао квалитет живота грађана, локална самоуправа је последњом инвестицијом, изградње испусног цевовода на Дунаву, која је кренула ових дана, трајно решила проблем са одвођењем отпадних вода и уједно извела све неопходне предрадње за изградњу будућег пречистача. О изградњи испусног цевовода који је кренуо ове недеље, за медије је говорио Јевто Милојевић, помоћник председника општине Апатин задужен за инвестиције.

– Управо ових дана се полажу цеви на испусту у Дунав, заједнички пројекат Апатинске пиваре и општине Апатин. Реч је о инвестицији вредној 12 милион динара са којима ће бити решен проблем отпадних вода Апатина. Радове изводи предузеће Потиски водовод из Хоргоша и они ће бити завршени до нове године. Са овом инвестицијом ће бити завршене све неопходне радње које општина мора извести пре изградње градског пречистача отпадних вода.

Изградњу цевовода са 12 милиона динара, финансира општина Апатин а према речима Милојевића изградња пречистача, чија је израда пројекта у току, финансираће европски и други фондови.

Средства за пројекат изградње пречистача, општина ће покушати да обезбеди из европских и других фондова у наредне 3-4 године. Инвестиција је велика за општину, попут Апатина, каже Милојевић и додаје да овим инвестицијама локална самоуправа спремно дочекује нове инвеститоре али и показује своју одговорност према грађанима а пре свега према природној околини.

Једна од највећих инвестиција у наредним годинама је, свакако, изградња пречистача отпадних вода у Апатину. Милојевић је навео да ће према новим анализама и светским трендовима везаним за изградњу пречистача, у општини Апатин бити изграђено више њих.

- Пројекат централног пречистача свих отпадних вода из општине Апатин, који је раније био актуелан, ће бити ревидиран. Јер према најновијим анализама и светским трендовима, свако од насељених места ће морати да имати колектор и пречистач- фабрику за прераду отпадних вода. Једино се Свилојево, као насељено место, због своје близине и броја становника планира прикључити будућем пречишћачу у Апатину, каже Милојевић.