У НЕДЕЉУ 25. ДУНАВСКИ ПОЛУМАРАТОН

15.10.2021.

У недељу, 17, октобра, биће одржан 25. Дунавски полумаратон који ове године обележава значајан јубилеј – четврт века. Технички организатор Атлетски клуб Апатин ће полумаратон реализовати на отвореном простору у складу са епидемиолошком ситуацијом. За трку се пријавило више стотина тркача из Русије, Велике Британије, Немачке, Италије, Мађарске, Северне Македоније, Црне Горе, БиХ, Хрватске и Србије.

-Дунавски полумаратон је прерастао у традиционалну причу која из године у годину постаје све боља и квалитетнија. Драго нам је да смо опстали и постали део историје. Манифестација траје четврт века и поносан што ће Апатин бити домаћин такмичарима из 14 европских земаља. И поред проблема које смо имали због епидемиолошке ситуације презадовољни смо одзивом. Апатин ће у недељу бити град испуњен позитивном енергијом. Атлетски клуб Апатин ову манифестацију организује уз подршку општине Апатин, која је наш партнер и домаћин, Туристичке организације и Спортског савеза Апатин. За такмичаре смо, уз помоћ спонзора, припремили и добре награде, рекао је Горан Чегар, председник Атлетског клуба Апатин.

Задовољство ми је што је Апатин и ове године домаћин 25. Дунавског полумаратона. Наша жеља је да полумаратон од идуће године уђе у календар званичних манифестација које подржава општина Апатин. Након чевтрт века полумаратон и Атлетски клуб су то заслужили, а то је добра иницијатива за читав град јер је број посетилаца манифестације добра реклама за Апатин, рекла је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

На планираној траси полумаратона саобраћај ће бити затворен од 10.45 до 13.45 часова. Траса иде од Бање Јунаковић према Пригревици у дужини од два километра, и од Бање до бензинске пумпе код Апатинтранса, затим главном улицом поред Пиваре до „Плаве руже“ где је окрет. Организатори моле грађане за разумевање и да избегавају ову трасу током трајања трке да не би ометали тркаче.
Манифестација има спортско-забавно-хуманитарни карактер и биће одржане четири трке: полумаратон на 21,097 км; LIDL трка здравља на 10 километара; штафетна трка у оквиру трке на 10 километара (2х5 километара); и хуманитарна „Трка за срећније детињство“ у сарадњи са Црвеним крстом Апатин, у којој ће наступити деца на 200, 300 и 400 метара и у којој ће сви учесници добити медаље. Старт полумаратонске трке, трке здравља и штафетне трке је у 11,00 часова, док је старт дечијих хуманитарних трка у 11,05 часова.
Пријавни центар је испред главног улаза у Бању Јунаковић. Стартни бројеви се преузимају у суботу, 16. октобра, од 16.00 до 18.00 часова и на дан трке од 7.30 до 10.15 часова. Пријаве за дечије трке биће у пријемном центру у Бањи Јунаковић од 10.00 до 10.30 часова.
И ове године манифестација има хуманитарни карактер. Заједно са организацијом Плућна хипертензија Србија (Inspired by HOPE) биће спроведена акција под мотом „Остани без даха за Плућну хипертензију“, а сами тркачи покренули су неколико хуманитарних акција које ће реализовати током трајања полумаратона.
Организатори су се потрудили да посматрачи и тркачи уживају и у добром забавном програму у коме ће учествовати мажореткиње из Апатина и Сонте, тамбурашки оркестар „Дунавски бисери“, апатинска рок група „Прљави ромео“, Дј Александар Мирић и други.

Извор: Радио Дунав