У БЕОГРАДУ ПРОМОВИСАНА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОБНОВУ АПАТИНСКЕ СИНАГОГЕ

24.11.2022.

Синоћ је у Јеврејском културном центру у Београду обележена 130. годишњица од рођења композитора Пала Абрахама. Овај рођени Апатинац прославио се 1920-их и 1930-их као стваралац филмске и оперетске музике, а за кратко време постао је један од најпопуларнијих европских композитора свог времена.

На догађају је презентована иницијатива за обнову синагоге у Апатину, једне од свега четири преостале у Војводини и једине која још увек није реконструисана.

Том приликом, Клара Сентђерђи из одељења за културу амбасаде Мађарске у Београду навела је да се ради о „малом, али историјски и архитектонски изузетно значајном објекту“, те указала на лоше стање у коме се синагога из 19. века данас налази.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ истакла је да је локална самоуправа посвећена очувању мултикултуралног наслеђа Апатина.

„Веома важан аспект тог наслеђа је реконструкција синагоге и наша жеља да јој удахнемо нови живот као месту културе и историјског сећања“, рекла је она.

Кораћева је објаснила да је прва процена да је за откуп и грађевинску реконструкцију потребан износ од 200 хиљада евра, а да ће средства бити прикупљана путем донација.

Она је такође додала да се у Апатину налази и изузетно вредан „стенвеј“ клавир из 1912. године, који је некада био у власништву композитора Абрахама, те да је идеја да се овај инструмент такође рестаурира и смести у простор синагоге.

Присутне је укључењем из Шпаније поздравио и познати пијаниста Иштван Секељ, иначе потомак Пала Абрахама, који је подржао иницијативу за обнову синагоге.

Догађај је завршен извођењем најпознатијих арија из оперета Пала Абрахама и отварањем изложбе о јеврејском наслеђу Апатина, која ће наредних дана бити изложена у галерији Јеврејског културног центра.

У склопу обележавања 130. годишњице рођења великог композитора, у петак 25. новембра у апатинском Културном центру ће бити приређена пројекција филма о животу Пала Абрахама, као и концерт његових дела. Улаз на овај догађај је слободан.