СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН 24. ОКТОБАР, ДАН ОСЛОБОЂЕЊА АПАТИНА

25.10.2021.

У Апатину je данас полагањем венаца на спомен обележја погинулим борцима и свечаном академијом у Дому културе, обележен Дан општине и 77 година ослобођења од фашизма у Другом светском рату.

Присутнима се обратила Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

           – На данашњи дан, 24. октобра, сећамо се ослобођења наше општине од мучне окупације у Другом светском рату. Овај дан за нас Апатинце не значи само слободу, већ и нови почетак и нови развој, јер су тада ударени темељи наше општине каква постоји и развија се и данас, 77 година касније. Локална самоуправа општине Апатин труди се да негује и промовише слободарску и патриотску традицију нашег народа. На нама потомцима и млађим генерацијама је да не заборавимо жртву оних који су се борили и животе дали за ослобођење и одбрану отаџбине. А победа над фашизмом једна је од најзначајнијих победа у историји цивилизације, рекла је, између осталог, Дубравка Кораћ. На крају говора председница општине је честитала добитницима Октобарске награде на добијеном признању и захвалила им на резултатима које су постигли.

            Општина Апатин је једна од пет локалних самоуправа у Војводини која је добила признање СУБНОРа „Велико хвала“ које је председници општине уручио Јово Барошевић, потпредседник Републичког одбора и председник Покрајинског одбора СУБНОР-а.

На свечаности су уручена и највећа општинска признања, награда „24. октобар“, које су ове године добили: др Драган Растовић за допринос у области хуманитарног рада, Весна Павловић за допринос у области хуманитарног рада и Ружа Силађев за допринос у области књижевности. Награда се састоји од Повеље општине Апатин уз новчани износ од 50.000 динара.

У име награђених присутнима се обратио др Драган Растовић, дечји хирург и директор Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

– Изузетна нам је част што данас примамо најзначајније признање општине Апатин, награду 24. октобар, која је установљена у знак поштовања и захвалности борцима НОВ-а Југославије и припадницима совјетске  Црвене армије, који су уласком у Апатин донели дуго очекивану слободу. Ми, овогодишњи лауреати, најсрдачније се захваљујемо на овом изизетном признању које нас подсећа на тешке, али и дивне тренутке стваралаштва који су резултат успеха у подручју нашег ангажовања. Захваљујемо се свима који су нам пружили прилику да се докажемо и створили услове да заслужимо ову награду, рекао је др Драган Радстовић који се одрекао новчаног дела своје награде и поклонио је Дневном боравку за особе са физичким инвалидитетом и интелектуралним тешкоћама у развоју.

 Свечаној седници су присуствовали представници локалне самоуправе Апатин и гости, међу којима, пуковник Лазар Остојић, командант Првог центра за обуку ВС Сомбор, Константин Бернигоров, други секретар Амабасаде Руске федерације у РС, добитници највишег општинског признања Окробарске награде, представници делегација које су положиле венце и цвеће на споменик и спомен обележја бораца и бројни грађани.

У Културно-уметничком делу програма наступио је Градски хор „Јединство“ и дуо Стефан Јанчић и Зорана Иђушки.

НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА ЖРТВАМА ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И ЦВЕЋЕ

Бројне делегације одале су пошту жртвама Другог светског рата и ратова 1991-1999. године и положиле венце на споменик погинулих бораца НОР-а и Црвене армије, на бисте народних хероја, као и на спомен-плочу.

– На данашњи дан, пре 77 година, 24. октобра 1944. године, јединице Шесте војвођанске бригаде у саставу 51 дивизије Народноослободилачке војске у садејству са јединицама славне Црвене армије, победиле су фашистичког окупатора и после четворогодишње окупације ослободиле општину и град. Неговање традиције НОР-а, ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, је израз наше љубави која каже да су борци за слободу до краја остали часни део историје и часни део наше садашњости. Не смемо заборавити жртве на којима је изграђена слобода коју имамо данас. Зато сваке године полагањем венаца и цвећа обнављамо сећање и чувамо од заборава наше славне јуришнике, рекао је, између осталог, Стево Драча, председник СУБНОР-а општине Апатин.

Венце и цвеће су положиле делегације општине Апатин, Првог центра за обуку Војске Србије Сомбор, Амбасаде Руске федерације у Републици Србији, Републичког и Покрајинског одбора СУБНОР-а, Удружења бораца и потомака 6. Личке пролетерске и 35. Ударне личке дивизије, општинског одбора Апатин као и градских одбора СУБНОР-а Сомбора, Суботице, Сремске Митровице, Бечеја и НОР-а и Солунских бораца Растине, Удруга Антифашистичких бораца и Антифашиста Белог Манастира, Вуковара и Борова села из Републике Хрватске, СУБНОР-а Брчко из дистрикта БиХ, ОО Резервних војних старешина Апатин, Удружења ратних војних инвалида и породица палих бораца, Удружења пензионисаних војних лица, ОО Асоцијације жена из Сомбора, Удружења ратних ветерана „Патриотски фронт“, и општинских одбора СНС, СПС, СРС Апатин, као и чланови породица погинулих бораца.

Извор: Радио Дунав