СПУШТЕНА ЗАВЕСА НА 60. АПАТИНСКЕ РИБАРСКЕ ВЕЧЕРИ, ВИДИМО СЕ ДОГОДИНЕ

08.07.2024.

За сваки јубилеј желиш да помериш границу, да поставиш неки нови стандард, или једноставно да остане упамћен по нечему. Завшене су 60. Апатинске рибарске вечери и верујем за свакога од нас ће остати по нечему лепом упамћене.

Преплављен емоцијама и даље након претходна четири дана, читам уводни текст из најаве догађаја и размишљам колико сувопарно и досадно сада звуче ове речи: „Рибарске вечери су најмасовнија манифестација, дуге традиције, која се одржава у Апатину. Овај догађај  се одржава сваке године, почетком јула месеца, а сматра се да води порекло од сталешких свечаности које су стари аласи одржавали 29. јуна на дан Светог Петра и Павла”.

Данас су рибарске вечери много више и много изнад ових речи. Некоме је прва асоцијација препун Трг људи који су дошли да чују ванвременског Чолу, некоме су то котлићи и мирис паприкаша у којем је кроз квалификације и у ова четири дана скувана тона рибе, то су и људи који се такмиче да улове рибу и оживе сећање на аласе који су све ово и започели, свакако да су симбол Апатинских рибарских вечери и тркачи чамцима “Апатинцима” којих је сваке године све више, сасвим сигурно да су “Рибарске вечери” и музичари ОШ “Стеван Христић” и Апатинске мажореткиње са традиционалним дефилеом на отварању, као и сви они излагачи на шеталишту, али и гурмани из “ћошка хране”, “Рибарске” су и сваки појединац који је “ударио лајк” и поделио досадашњу објаву да буде видљивија, а напослетку, ако си са читањем дошао довде, Апатинске рибарске вечери си и ти чије срце док чита све ово (што би рекао Баре) пумпа са смјешком.

Хвала свима који сте део ове приче коју су нам преци оставили и која ће да траје и после нас. Видимо се догодине.

Аутор текста: Данило Тркуља