ПРВА EXPLORING/ИСТРАЖИВАЧКА ТУРА НА БИЦИКЛИСТИЧКОЈ РУТИ ЕВРОПСКИ АМАЗОН

09.09.2021.

Бициклистичка рута Европски Амазон је јединствен пројекат! Уз подршку Европске уније, 15 партнера у пет земаља, Аустрији, Мађарској, Словенији, Хрватској и Србији, радило је на његовом развоју и имплементацији. Са обе стране речних лепота Муре, Драве и Дунава, успостављене су две бициклистичке руте које остављају без даха и омогућују вам да дубоко уроните у највећу речну дивљину у средњој Европи и у културну разноликост пет земаља у срцу Европе.

Од недавно се и званично отворила Бициклистичка рута Европски Амазон. Зато смо бициклистима дали прилику да први бициклирају и истраже ову нову бициклистичку руту. Јединствену прилику, свакако није пропустило 14 бициклиста са подручја Аустрије, који су први резервисали у AoE Bike Trail Booking центру осмодневно путовање бициклима по 1250 км дугој рути, уз речне крајолике три реке.

Будуćи да је немогуćе упознати свих 27 етапа северне и јужне руте за осам дана, истраживачка тура се  фокусирала на гранични троугао Хрватске, Србије и Мађарске, где се Драва улива у Дунав и део алувијалне равни Копачког рита, где су се гости могли дивити посебно импресивном делу Европског Амазона. Пројектни партнери са тог подручја су саставили посебно атрактиван и разноврстан програм за прву истраживачку турнеју Бициклистичком стазом Европски Амазон.

Трећег дана путовања, стигли су на подручје Општине Апатин. Пројектни тим пројекта AoE Bike Trail дочекао их је на уласку у СРП „Горње Подунавље“, недалеко од граничног прелаза Ердут-Богојево, на почетку етапе С14 Ердут-Апатин, која припада јужној рути AoE Bike Trail. Током 36 км вожње кроз нетакнуту природу, посетили су ушће Драве у Дунав, прошли кроз Месарске ливаде и друге делове Специјалног резервата, а затим уживали у вожњи бродом и посети знаменитости Апатина.

Другог дана боравка у Апатину, наставили су облизак града и затим вожну по другој етапи АоЕ Бике Траил руте на подручју Општине Апатин  - С15 Апатин-Сомбор, пролазећи поред многобројних чарди, те кроз Купусину наставили ка Сомбору.

У будућем периоду можемо очекивати све више оваквих тура, које ће људима са подручја отворити нове економске перспективе у складу са очувањем природе и одрживим туризмом.