ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ ПОТВРДИЛА: ФАБРИКА БИОНЕКС ДЕФИНИТИВНО БЕЗ ПИРОЛИЗЕ

28.01.2022.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ обавестила је данас јавност да је ставила примедбу на студију утицаја животне средине компаније Бионекс, у делу који се односи на процес пиролизе.

„Примедбу сам ставила након детаљног увида у документацију и консултација са стручњацима, и верујем да ће та примедба бити усвојена“, каже Кораћ.

Она је нагласила да је раније разговарала са инвеститорима и добила уверавања да пиролиза у апатинском погону није била у плану, те да је сада и законски свака могућност за то искључена.

„Драго нам је што Бионекс наставља градњу фабрике у складу са важећим прописима о заштити животне средине и што ће отворити нова радна места и запослити људе у Апатину“, истиче председница општине.

Из локалне самоуправе наглашавају да је њихов приоритет заштита резервата Горње Подунавље.

„Прошле године смо заштитили рибљи фонд овог дела тока Дунава, део смо међународног пројекта Европски Амазон, а ове године почињемо реализацију градње еколошког центра за посетиоце резервата, на Харчашу“, подсећа Дубравка Кораћ.

Према њеним речима, ради се о гласинама и манипулацијама „мале групе локалних политиканата“. 

„Локална самоуправа неће дозволити никакво угрожавање природних богатстава општине Апатин, али нећемо дозволити ни локалним политикантима да дижу панику и да се играју политике, измишљајући некакав Рио Тинто у нашем граду и правећи проблеме где их нема“, закључује председница општине Апатин и додаје:

„А чињеница да нико од њих месец дана није поднео примедбе на студију утицаја на животну средину, показује о каквим лажним еколозима се ради.“