ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ "ОСМЕХ ВОЈВОДИНЕ"

14.12.2023.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфратруктуре Горан Весић најавио је да данас почиње изградња брзе саобраћајнице "Осмех Војводине" у дужини од 186 километара, од Бачког брега, на граници наше земље са Мађарском, до Српске Црње на граници са Румунијом.

То ће бити најдужа брза саобраћајница у Србији.

"Осмех Војводине" спојићемо Бачки брег, Сомбор, Кулу, Врбас, Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинду и Српску Црњу, а Весић је рекао за Танјуг да ће та брза саобраћајница повезати и привредно оживети Војводину, Бачку и Банат.

Весић је нагласио да је саобраћајница "Осмех Војводине" важна за развој свих градова на тој трас и побољшати квалитет живота људи.

Према његовим речима, брза саобраћајница од Бачког брега до Српске Црње биће уклопљена у мрежу ауто-путева Мађарске и Румуније, јер се са мађарске стране гради аутопут са мостом преко Дунава код Мохача, као и са румунске стране према Српској Црњи.

Навео је да ће то бити веома прометан пут и важан како за грађане Србије, тако и за грађане Румуније, јер ће постати најбржа веза до западне Европе.

"Изградња ове брзе саобраћајница била је посебна жеља председника Србије Александра Вучића. Током његове посете Кини и председнику Сију 17. октобра потписан је уговор о изградњи, а сада и да за мање од два месеца почнемо да радимо. То је сјајна вест за Војводину и целу Србију", рекао је Весић.

Мировић: Изградња брзе саобраћајнице „Осмех Војводине" – једна је од најважнијих вести за Војводину

„Изградња брзе саобраћајнице, у дужини од 185 километара, која ће повезати територије Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја и Кикинде, познате као „Осмех Војводине" – једна је од најважнијих вести за Војводину минулих деценија, а заједно са другим пројектима и целе наше државе. Овако велику и значајну брзу саобраћајницу нисмо градили још од почетка 70-их година и изградње ауто-пута Београд-Суботица, који је грађен у фазама", изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић у Бачком Брегу где су почели радови на изградњи прве деонице брзе саобраћајнице од границе са Мађарском до Српске Црње - граничног прелаза са Румунијом.

Мировић је додао да верује у партнерство Србије и Кине које је доказано много пута на бројним заједничким пројектима, те да ћемо у року који је предвиђен уговором имати реализовану ову инвестицију.

„Јуче су почели радови на изградњи ауто-пута Београд – Зрењанин – Нови Сад, данас на изградњи брзе саобраћајнице „Осмех Војводине". Са овим, али и са свим другим конкретним пројектима, у наредних седам до осам година, видећемо потпуно нову слику Војводине, а тиме и целе наше државе", истакао је Мировић.

Мировић је додао да је уверен да грађани целе Србије виде конкретне резултате политике заједништва и рада на северу наше земље.

 „Изградња ове брзе саобраћајнице значиће за грађане Сомбора, Куле, Врбаса, Новог Бечеја, Бечеја, Кикинде, Србобрана, али и других општина које се налазе у широј зони ауто-пута. То ће значити нова радна места у будућности, нове индустријске зоне, домаће и стране компаније, као и шансу за развој туризама", навео је Мировић.

Како је Мировић додао, то ће значити много за будућност и заједничку борбу да људи остану у мањим местима, да се не селе у градове и не одлазе у иностранство, већ да овде оснују своје породице.

Саобраћајница позната као „Осмех Војводине" пројектована је за брзину од 100 километара на сат.

На делу трасе планиране брзе саобраћајнице, од Сомбора до Кикинде, планирана је изградња 46 мостова (преко канала и пролаза за пут), 34 надвожњака, пет подвожњака и 35 пропуста.

На траси брзе саобраћајнице планирана је изградња 12 петљи: Сомбор, Кљајићево, Сивац, Црвенка, Кула, Врбас Запад, Врбас Север, Врбас Исток, Врбас Е75, Србобран Север, Турија и Кикинда Исток. Планирана је изградња и 13 површинских кружних раскрсница.

 Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић изјавио је да је данас историјски дан за све локалне самоуправе кроз које ће проћи ова саобраћајница.

„Ово је пројекат који ће донети многе бенефите Сомбору и другим локалним самоуправама", истакао је Ратковић.

Амбасадор НР Кине Ли Минг изјавио је да је почетак изградње ове саобраћајнице - догађај који представља једну врсту прекретнице за Републику Србију.

„Кина је веома поносна што заједно са Србијом ради на изградњи њене инфраструктуре. Данашњи дан представља још један симбол пријатељства између Кине и Србије", навео је амбасадор Минг.

Догађају је присуствовао потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић.