ОВЕ ГОДИНЕ КРЕЋЕ ИЗГРАДЊА ВИЗИТОРСКОГ ЦЕНТРА „ХАРЧАШ“

14.02.2022.

На простору некадашње „Харчаш“ чарде, планирана је санација и пренамена целог комплекса. О томе како ће овај објекат изгледати и каква ће му будућа намена бити, говорио је директор Туристичке организације Апатин Немања Јовић.

Још 2018. године када су претходни закупци изашли из објекта, обзиром да је он у општинском власништву, идеја је била да овде изградимо један визиторски центар у који би долазили сви туристи који би потенцијално посећивали „Горње Подунавље“. Пут од те идеје до данашњег дана је био изузетно дуг, јер је било неопходно израдити идејно решење, пројекције садржаја и оно што је најтеже исходовати све дозволе и техничке предуслове и израдити технички пројекат. Сада можемо рећи да ће ове године почети радови на изградњи визиторског центра и наравно поред објекта „Харчаш“ чарде који је сада постојећи и који ће се реновирати, постојаће и низ околних садржаја, рекао је Јовић

Директор Туристичке организације је додао да ће доњи део објекта задржати стару намену, те да ће се у њему промовисати гастрономски специјалитет везани за Дунав, док ће на спрату бити инложбени простор где ће бити представљена историја и традиција старих Аласа, Дунава и „Горњег Подунавља“.

То неће бити обична изложбена поставка, биће много мултимедијалних садржаја, моћи ћемо кроз 3Д наочаре да путујемо кроз време и гледамо како је Дунав изгледао пре неколико векова и како су стари рибари обављали своје послове. Биће представљен живи свет „Горњег Подунавља“, а имаћемо прилику и да се упознамо са рибарским алатима, поручио је Немања Јовић.

Што се спољних садржаја тиче, поред велике терасе уз објекат, биће обезбеђен простор где ће се за потребе ресторана кувати рибљи паприкаш, као и простор где ће излетници и посетиоци то моћи и сами да ураде. Простор ван објекта ће попунити и дечије игралиште, учионица на отвореном, као и реплика улмске кутије која ће уједно бити и сувенирница.