ОТВОРЕНЕ 58. АПАТИНСКЕ РИБАРСКЕ ВЕЧЕРИ

08.07.2022.

Позитивна енергија ишчекивања почетка спектакла, могла се осетити на самом Дунаву, који је први угостио заинтересоване посетиоце да се провозају бродићем Апатинка његовим током на 1401 километру.

Недалеко од обале, на стадиону ОФК „Младост“ публика је гледајући утакмицу у исто време одала и почаст нашем суграђанину који ће кроз „Меморијал Владимир Баћанов“ вечно живети са нама.

На другом крају града, у цркви Узнесење Маријино, публика је уживала у наступима градског хора „Јединство“ и хора из Сенте.

Традиционалним дефилеом мажореткиња у пратњи дувачког оркестра апатинским шеталиштем до Трга Николе Тесле, незванично је започео церемонијални део 58. апатинских рибарских вечери.

Неколико тренутака касније, уз прелепе мелодије и кораке КУД-а „Царза“, центар града је почео мирисати на апатински рибљи паприкаш који су припремали такмичари, а мириси печене рибе допирали су са простора који се већ годинама користи у ту сврху.

Излагачи су попунили „главну“ улицу својим артиклима, а оно преосталог места посетиоци. Центар је пун позитивне енергије, осмеха и граје најмлађих, из Блока 112 допире глас са разгласа: „Молим вас возачи убаците жетоне“, док ће нешто касније са Трга уз ватромет да одзвања „Ја без тебе не могу да живим“, као и други хитови доајена народне музике Халида Бешлића.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ је званично отворила 58. Апатинске рибарске вечери пожелевши Апатинцима и гостима да лепо проведу вече, а а Халиду Бешлићу пуно здравља.

Велика ми је част и задовољство да вам пожелим добродошлицу на још једне, 58. по реду Апатинске рибарске вечери. Сви Апатинци, али и сви они који деценијама долазе у Апатин знају колико је велика и значајна ова манифестација не само за нашу општину, већ и много шире. Најбољи доказ за то је сви ви који сте и вечерас дошли са разних страна из различитих делова Србије и Света да пробате оригинални и наравно најбољи рибљи паприкаш, да се проведете уз музику највећих регионалних звезда, да уживате у овим прелепим дунавским пределима који нас окружују и уопште да стекнете лепе успомене које ће вас сигурно вратити овде сваке наредне године. Апатинске рибарске вечери одржавају традицију која се сада већ мери у вековима, традицију окупљања рибарских мајстора, њихових помоћника и ученика још из времена када је Апатин био центар рибарства на Дунаву од Мохача у Мађарској, па све до Оршаве у Румунији, а апатински рибарски еснаф имао специјална царска права и привилегије. Ова времена јесу прошла, али традиција и историја је остала и она ће се чувати док год нас има, јер она је део нашег идентитета. Прославом рибарских вечери, славимо нашу прошлост, али и наздрављамо нашој будућности. Драги Апатинци, драги наши гости, још једном вам желим да проведете лепо данашње вече, желим пуно здравља нашем госту и проглашавам 58. Апатинске рибарске вечери отвореним, поручила је Дубравка Кораћ

Апатинску публику и госте, наредна три дана очекује разноврстан програм који су организатори из Туристичке организације припремили. Традиција рибарења огледаће се такмичењима у риболову која почињу у субота 09. јула од 07:00 часова такмичењем „Златна бућка – 2022.“, а наставља се истог дана од 08:00 часова такмичењем у спортском риболову „Златна рибица“ – у Апатинском Дунавцу.

Никако неби требало пропустити ни суботњу трку чамаца Апатинаца на чарди „Пчела“ (Купусинска чарда) која ће се одржати од 15 часова, као ни такмичење у спортском риболову ФЕЕДЕР КУП Апатин у организацији УСР “Чикла” које се одржава у недељу од 8 часова.

Забаву на Тргу Николе Тесле уз мирис апатинског рибљег паприкаша наредних дана употпуниће Јелена Розга, Легенде и Банда дрвена, а прави спектакл треба очекивати у петак на ревији фризура коју прави наш суграђанин Де Јан.