ОПШТИНА АПАТИН ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

24.10.2023.

Полагањем цвећа и венаца на бисте народним херијома, те свечаном седницом  у великој сали Дома културе, општина Апатин је данас обележила 79. годишњицу ослобођења наше општине од окупатора.

Након свечане седнице, културно-уметничког дела програма и доделе признања 24. октобар најзаслужнијим грађанима за текућу годину, уприличено је и уручење уговора о стипендирању ученика средњих школа.

За ову школску годину, општина Апатин финансираће 104 ученичке стипендије, 9 помоћи у школовању и 19 ученика којима је обезбеђен бесплатан смештај у Дому ученика.

Престижно признање 24. октобар примили су Бела Кањо из области науке и образовања, Александра Марић у oбласти хуманитарног рада и прослављени рукометаш Предраг Вејин за деловање у области спорта.

У препуној сали Општинског културног центра, присутнима се обратила председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

„Поштовани гости,

даме и господо,

сваки пут када се сетим наше слободарске традиције, поносна сам на то наслеђе, на храброст која је део идентитета нашег града и стална инспирација како треба да живимо! 24. октобра пре 79. година Апатин се пробудио слободан а наши јунаци и хероји остали су да стоје у вечности као светионици према којима се управљамо!

Данас поносно у част свих наших палих бораца, у част наших ветерана и наше слободарске традиције развијамо нашу тробојку и славимо овај важан датум који је уткан у наш идентитет, наш дух и снагу да идемо увек поносно напред!

Да чувамо нашу слободу, право на независност и нашу разноликост јер ово је град у коме у хармонији живе наше различитости и управо због тога је синоним за највише људске вредности.

Наше је да негујемо културу сећања јер само ако будемо свесни своје историје, и онога што је било, можемо живети добро у будућности.

А будућност припада младима. Онима који тек стасавају и којима и данас желимо да дамо ветар у леђа да могу да постигну све, ако улажу у своје образовање које је најсигурнији пут у бољу будућност. Зато из године у годину повећавамо фонд за стипендирање наше деце.

Драги стипендисти, честитам вам од срца, ви сте богатство и понос нашег града и желим вам да, са радошћу и лакоћом, наставите да усавршавате ваше таленте, упишете најбоље више школе и факултете, освајате знањем и памећу, и увек се враћате у Апатин да заједно развијамо наш град!

Драги моји Апатинци срећан нам дан града“, поручила је Дубравка Кораћ.