ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ ДОПРИНОСА РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ У ПОСТИЗАЊУ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

03.03.2022.

У сали апатинске Марине одржан је „округли сто“ на ком су мишљења на теме родне равноправности износили представници локалне самоуправе, канцеларије за ЛЕР, Комисије за родну равноправност, удружења грађана и фондације Ана и Владе Дивац.

Представљене су активности социјалног стуба платформе „Одрживи развој за све“ у Апатину, а говорило се и о интегрисању родне димензије у локалну политику, као и о томе који су кључни изазови за постизање родне равноправности.

Платформу „Одрживи развој за све“ подржавају Владе Швајцарске и Немачке, а спроводи Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у оквиру пројекта Реформа јавних финансија-Агенда 2030. Партнери на пројекту су Фондација Ана и Владе Дивац, Центар за високе економске студије, Београдска отворена школа, Фондација центар за демократију, Тимочки омладински центар, Фондација БФПЕ за одговорно друштво и Смарт колектив.

Платформа „Одрживи развој за све“ подразумева успостављање општедруштвених дијалога међу најзначајнијим државним и недржавним актерима у Србији, попут цивилног друштва, корпоративног сектора, академске и истраживачке заједнице, професионалних удружења, медија и грађана, о усклађивању развојних приоритета Србије са циљевима садржаним у агенди за одрживи развој 2030.

Циљеви на тему родне равноправности континуирано се спроводе у општини Апатин, о чему је овом приликом говорила председница општинске комисије за родну равноправност Наташа Ћурчић.

Комисија постоји дужи низ година и труди се да пружи напредак овој теми која је поред локалног, добила на значају и на државном нивоу. Да свака социјална категорија, као и мушко женски односи буду равноправни у сваком сегменту и у свакој области. Подршку за то имамо на локалном нивоу, чему сигурно доприноси и чињеница да је на челу наше општине, али и многим јавним установама и школама жена. На нама је да и даље планирамо и спроводимо наш програм, а у претходном периоду он се највише спроводио на пољу омладине и спорта, рекла је Наташа Ћурчић