ОБЕЛЕЖЕН ДАН НИКОЛЕ ТЕСЛЕ, НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ УЧЕНИЦИ

10.07.2021.

У великој сали Културног центра, данас је обележен дан рођења нашег великог научника и проналазача.

Свечаност је започела излагањем мастер физичара Уроша Р. Раонића на тему „Никола Тесла – светлост која се не гаси“. Предавач се потрудио да публика сазна мноштво детаља који су бележили живот Николе Тесле. Слушали смо о првим корацима нашег научника у родном Смиљану, одласку у Америку, наизменичној струји која је унапредила и задужила цело човечанство, пријему код краља Александра, као и угошћавању код краља Петра другог. Мастер физичар Урош Р. Раонић се потрудио примером и да видимо како се електрична енергија може употрбити на много начина чак и бежичним преносом. Публика је на крају аплаузом показала велику захвалност г. Раонићу на свему приказаном.

У наставку свечаности, присутнима се обратила председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

  • Драги ђаци, родитељи, просветни радници,

Част ми је што сам вечерас са вама и што имамо прилику да у светлу сећања на нашег великог Николу Теслу наградимо најуспешније ученике.

Размишљајући о овом скупу, имала сам потребну да уместо уобичајених флоскула о крају једног лепог животног периода и почетку новог, још лепшег, пренесем две поруке, пре свега ученицима које данас награђујемо.

Прва порука односила би се на разлог из ког вас награђујемо, драги ученици. И ја вам сада не честитам на Вуковим наградама и титулама ђака генерације, јер ће награде које будете добијали кроз живот мењати имена и форме, али једно ће им увек бити заједничко. Ја вам  честитам на зрелој одлуци да једини истински вредан и ограничен ресурс у свом животу, а то је време, посветите стицању знања. За то је потребна пожртвованост, јер је учење често мукотрпан процес и много је активности које у вашим годинама, па и у неким другим годинама, делују интересантније. Потребна је вера и самопоуздање, јер резултати учења нису одмах видљиви. Верујући да ће вам знање у будућности бити од користи и имајући довољно самопоуздања да у ту будућност одлучно корачате, ви исказујете спремност да једног дана водите друштво, ма у којој области се пронашли. На томе вам децо честитам! Честитам што верујете у себе, што сте пожртвовани, што улажете своје време у учење и усавршавање. Такав приступ, дубоко сам убеђена, донеће вам многе награде у животу, а ово вечерас су тек прве од њих.

Друга порука односила би се на употребну вредност знања које сте стекли, а чија су последица добре оцене и Вукове награде. У данашњем свету, најмања је потешкоћа доћи до информације. Према социолошким истраживањима, количина информација које стижу до савременог човека на дневном нивоу, једнака је количини информација коју је просечан човек до пред крај 19. века сасзнавао за читав свој живот. И ту је кључно огледало знања данас. Не више у стицању и складиштењу информација, већ у вештини њихове селекције и пласмана. Како је чилеански нобеловац Пабло Неруда рекао, ко ништа не зна, мора свему веровати. Сви смо сведоци са каквим обиљем нетачних и манипулативних информација смо засути путем савремених средстава информисања. Дала бих себи слободу да кажем да су лоши ђаци окупирали интернет. Јер како другачије објаснити учесталу појаву да се научна знања преиспитују и тумаче са потпуно лаичких тачака гледишта.  У том смислу, будите сигурни да вас једино знање чува од лудила времена у ком живимо, као што је одувек и чувало, од лудила сваког времена.

Драги ђаци, на крају, имала бих за вас једну молбу. Замолила бих вас, да попут Николе Тесле, у чију част је изабран датум доделе награда, никад не престанете да верујете да унапређујући себе, можете да промените свет, поручила је Дубравка Кораћ.

Након обраћања председнице, награђени су најбољи ђаци основних и средњих школа у нашој општини. Ђаци генерације средњих школа добили су плакету, новчану награду од 25.000 динара и лап топ, ђаци генерације основне школе плакету и 20.000 динара, носиоци Вукове дипломе средњих школа повељу, 15.000 динара и сат, носиоци Вукове дипломе основне школе повељу и 10.000, док су поред признања и награда, све девојке добиле цвеће.

Испред награђених, присутнима се обратила ученица генерације Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“ Апатин Јелена Михалек.

  • Поштовани професори, драги родитељи, директори, просветни радници, добродошли. Представницима локалне самоуправе бих се захвалила у име свих нас што сте нам организовали пријем. Захвалила бих се представницима општине Апатин што су нам организовали матурско вече и што су нам уручили овако дивне награде. Сви смо се ми у току нашег школовања трудили да постигнемо свој максимум и да будемо најбољи што можемо и мислим да је овај пријем награда за сав наш рад и труд. Сво знање које смо стекли нема цену и наравно да нисмо учили да бисмо данас добили ове награде, али нас радује то што видимо да има људи који заиста цене оне који су вредни и желе да уче. Мислим да ће свима нама то бити мотивација за даље, да будемо још бољи, да још више радимо на себи и да своју општину представимо на најбољи могући начин било где да одемо. Поновила бих још једну ствар коју сам рекла на матури, а то је да не одлазимо из Србије, да остајемо овде да је својим знањем и радом побољшамо и улепшамо јер сматрам да ми то и можемо. Будућим генерацијама бих саветовала да упишу Гимназију јер ће по њеном завршетку моћи уписати било који факултет, а поред тога ће стећи знања из многих области која ће им много значити, рекла је Јелена Михалек