НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИЦОМ ОПШТИНЕ АПАТИН ДУБРАВКОМ КОРАЋ

31.12.2021.

Већ по традицији, на истеку сваке године сумирамо оно што је постигнуто у тих 365 дана, и то је био повод новинара ТВ Апатин и Новог гласа комуне за разговор са председницом апатинске општине Дубравком Кораћ.

Не треба посебно ни апострофирати колико је за грађане проблем био Ковид 19 у свим аспектима.

- Управо тако! У питању је већ другу годину пандемија која није сам проблем Апатина и општине, ни Србије, већ је то светски проблем. То је проблем светске заједнице, али и сваког појединца на овој нашој планети. Када тај вирус уђе у човека, он угрожава и њега и његове најближе, и све око њега. А, онда, знате како кажу: здрав човек има 100 жеља, а болестан само једну - да оздрави.

Пандемија је утицала на укупни друштвени живот, од приведе до спорта и културе.

- О овој светској зарази, која још траје, никада се неће знати коначне последице. Али највеће су оне људске. Наш друштвени живот се прилагођава новим условима, јер живот не може да стане, и он увек победи, само зависи колика је цена. Чини се да смо се ми у општини Апатин добро организовали, и имамо мање последице од других средина, али ђаво никад не спава. Морам истаћи изузетно успешан и пожртвован рад наших здравствених радника, којима требамо бити заиста захвални на труду и свему што су учинили за наше грађане.

Колико се Апатин укључио у општу изградњу путева у нашој земљи?

- У склопу изградње укупне друштвене путне мреже у Србији, коју је иницирао председник Александар Вучић, и што је нешто величанствено за све наше грађане, укључен је и наш округ. За грађане апатинске општине посебно су важне саобраћајнице Kупусина-Бачки Моноштор и Апатин - Сомбор. Грађани могу видети да се завршавају деонице везане за Купусину, и то нам је био и остао приоритет, док нам следи реконструкција сомборске трасе. То је посебно важно, јер ће тако грађани на најбољи начин бити везани за међународне коридоре који их спајају са целом Србијом и Европом, као и будућом саобраћајницом, жилом куцавицом Војводине, Бачки Брег – Кикинда, одн. од мађарске до румунске границе.

Више пута сте говорили да ће у фокусу вашег мандата бити далеко боља искоришћеност потенцијала Дунава као важног путног правца?

- Не треба посебно истицати изузетан значај паневропског Коридора 7, речног „ауто-пута“ који спаја велики део европског континента, пружа неслућене могућности развоја, пре свега транспорта људи и робе, о томе је често говорио и сам председник Вучић. Апатин је, као што се зна, на средини тог воденог тока, централна тачка друге највеће европске реке и морамо максимално користити тај потенцијал. За наш крај то су далеко веће могућности речне марине, пристана, бродоградилишта, новог развоја речног туризма...

Најављен је пројекат изградње визиторског центра. Kоји су кораци у том правцу?

- Апатин је практично окружен Горњим Подунављем, и то му даје огромне природне предности. Не треба заборавити да је у светским оквирима „Европски Амазон“, једна од највећих оаза недирнуте природа, а ми ту чињеницу не користимо довољно. Примера ради, Kопачки рит прода преко 40.000 улазница годишње, што значи да толико посетилаца обиђе ово заштићено подручје. Ми морамо бити значајан део тога.

И у том смислу се туризам често помиње као велика развојна шанса Апатина, недовољно искоришћена. Има ли наде да се то промени?

- Свакако! Један од важних привредних и туристичких планова је обнављање чарде Харчаш у значајан објекат. Неће то бити ресторан јефтине забаве, већ место спајања старог и новог Апатина: од настанка града „Улмских кутија“, „чамца Апатинца“, најстаријих мапа на којима је Апатин, па све до данашњих дана. Чарда Харчаш треба да постане место споја старог и новог Апатина. Биће то модеран објекат са туристичким и едукативним садржајима, прва тачка посете резервату Горње Подунавље и нова важна тачка на мапи Војводине и Србије.

Апатин је данас познат у Србији по школским и студентским стипендијама. Наставља ли се та пракса?

- Поред средњошколских стипендија, које су највише у Србији, обезбеђујемо и студентске. Управо смо потписали 150 нових уговора за стипендирање. Некад су стипендије много касниле, међутим, то више није случај, и сада стижу на време, а при томе су и увећане. Стога је важно оснивање ресурсног центра за апатинске студенте који би да се врате и запосле у својој општини где су рођени и провели прву младост.

Колико су образовању допринела улагања у школску инфраструктуру?

- У претходном периоду изгра дили смо јаслице за 80-оро деце и комплетно реновирали три вртића, последњи у Сонти ове јесени. Хоћемо да сву пажњу усмеримо на школски систем, то је основа развоја Апатина и проиритет, јер ако имате добре школе и образовање, људи имају подстицај да децу одгајају овде. Планирамо да постанемо један од најмодернијих образовних система у земљи. Мислим да томе могу и лично много допринети јер сам и сама радилау просвети и знам који су све били проблеми и како их треба превазићи.

Какав је програм за средње школе?

- Унапређење школских капацитета, увођење нових смерова који ученицима обезбеђују будућа занимања. Такође и подршка од 5.000 динара месечно за одличне ученике, као и 3.000 месечно за социјално угрожене, 100% субвенционисан превоз за ученике апатинских школа, субвенционисана места у Дому ученика, са потпуно покривеним трошковима смештаја и исхране. Све то, чини се већ даје резултате. После 10 година по први пут је више деце уписало средњу школу у Апатину него у Сомбору.

Шта чините на останку и опстанку младих у овој средини?

- То је проритет број један! У складу са програмом Владе Србије, да се обезбеди куповина кућа на селу за младе породице. Општина Апатин је здушно стала уз тај важан програм и тренутно предњачимо у тој акцији: до сада су држава и општина Апатин купили 19 кућа за оне младе парове који хоће трајно да живе на селу, и та бројка ће и даље да расте, јер то нам је и важан стратешки циљ.

Kоје би сте нове инвестиције издвојили?

- Радимо на привлачењу нових инвеститора, промовишемо Слободну зону, Дунав, близину две границе са ЕУ земљама. Најважнија је путна мрежа коју је иницирао председник Вучић, и у том смислу за нас је, како сам истакла, од посебног значаја будућа саобраћајница од Сомбора до Kикинде која излази на ауто-пут Е75. Трудимо се да у свим сегментима унапредимо живот у граду и селима. Велика је ствар што су реновирани вртићи и на томе се неће стати. Посебан пројекат је „зелена пијаца” у Сонти, где су припремни радови у току. Мештани Пригревице ће имати православну цркву у свом месту.

Чини се да је Апатин поново место сусрета са значајним људима из света политике и бизниса?

- Ове године је више пред ставника власти и значајних личности посетило нашу средину и изразили су спремност да подрже наше пројекте. Подсетићу да су нам у радним посетама били: потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министри Вања Удовичић, Татјана Матић, Ратко Дмитровић, председник покрајинске владе Игор Мировић, први пут нас је посетио један аустријски амбасадор Николас Лутероти и многи други. Са свима њима и многим инвеститорима смо разговарали о будућим пројектима и пословима.

Шта би сте на крају поручили грађанима општине Апатин?

- На крају, желим да свим грађанима наше општине пожелим срећну нову 2022. годину, пуно успеха, среће и посебно здравља у време ове светске пандемије, да нам наредна година буде здравија и берићетнија. Желим, такође, да онима који сутра славе Божић по грегоријанском календару упутим искрене честитке. Такође, искрене честитке и свима који славе православни Божић, по јулијанском календару. Да сви заједно градимо своју личну срећу и заједнички живот у нашој апатинској општини.

Извор: ТВ Апатин и Нови глас комуне