НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИЦОМ ОПШТИНЕ АПАТИН ДУБРАВКОМ КОРАЋ

30.12.2022.

О темама које су обележиле 2022. годину, као и онима које би требало да 2023. учине бољом и успешнијом, са председницом општине Апатин Дубравком Кораћ је разговарала новинарка ТВ Апатин и Новог гласа комуне.

 

КРАЈ ГОДИНЕ ЈЕ ВРЕМЕ КАДА СЕ РЕЗИМИРАЈУ РЕЗУЛТАТИ И ПРАВЕ ПЛАНОВИ ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД.

ПРЕМА ВАШЕМ МИШЉЕЊУ ШТА ЈЕ ТО ОБЕЛЕЖИЛО ГОДИНУ НА ОДЛАСКУ У АПАТИНСКОЈ ОПШТИНИ?

Српска напредна странка и тим који водим на челу општине Апатин су још пре неколико година зацртали јасан план развоја нашег града: као уређеног и лепог места за живот, које притом има одличну и разноврсну туристичку понуду, као и са локалном самоуправом која пружа ефикасне услуге и висок квалитет живота својим грађанима. То је дугорочан вишегодишњи план чија реализација није могућа преко ноћи, али могу рећи да сам задовољна до сада учињеним: из године у годину подижемо капацитете у свим областима, од инфраструктуре, преко школства и здравства, па до инвестиција и на крају туризма. Верујем и да грађани препознају рад и резултате у овим областима.

НАЈВАЖНИЈИ СТВАР У ДОБРОМ ФУНКЦИОНИСАЊУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ЈЕ УРЕЂЕНА ИНФРАСТРУКТУРА.

АПАТИНСКА ОПШТИНА ДОСТА УЛАЖЕ У ОВАЈ ДЕО. ШТА ЈЕ ДО САДА УРАЂЕНО И КАКВИ СУ ПЛАНОВИ  ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД?

Ове године имали смо неколико великих пројеката, од којих је свакако најважнији ревитализација важног пута Апатин-Сомбор. Захвална сам што су грађани имали стрпљења за тих нешто више од месец дана колико су трајали радови, верујем да је вредело јер смо сада добили квалитетнији и безбеднији пут.

Поред тога, важно је што је коначно отпочела дуго планирана реконструкција улице Српских владара, од зграде општине до „млина“. Овим ће центар нашег града коначно бити заокружена целина, а ова улица ће бити добро осветљена, добиће нове садржаје и зеленило, довољно паркинг места, као и нови коловоз, тротоар и бициклистичке стазе.

Од других ствари, поново су уложена значајна средства у асфалтирање улица, уређење атарских путева, ревитализацију водоводне и канализационе мреже.

Што се тиче планова, поред поменутог завршетка главне улице, за следећу годину је предвиђено „спајање“ важног пута Купусина – Моноштор. Ми смо урадили наш део у апатинској општини, а коначно су одобрена средства и да Град Сомбор заврши трасу на својој територији. Тиме ће грађанима наше општине бити значајно скраћен пут ка Бачком Брегу и моћи ћемо да заокружимо и овај важан пројекат.

НЕДАВНО ЈЕ СПРОВЕДЕН И ПОПИС СТАНОВНИШТА У СРБИЈИ, КАКО КОМЕНТАРИШЕТЕ ПРЕЛИМИНАРЕНЕ РЕЗУЛТАТЕ ЗА НАШУ ОПШТИНУ?

Сви знамо да је Апатин мала општина и да мале општине често губе ту демографску битку са великим градским центрима. Није изненађење да смо изгубили део становништва у последњој деценији, што кроз одлив младих у веће градове који имају универзитете, што кроз морталитет, што кроз двојна држављанства која омогућавају нашим грађанима приступ европском тржишту рада. Свесни смо укупног демографског проблема и са њиме се боримо на разне начине: општина Апатин има највише подстицаје за новорођену децу у целој Србији, радимо на подизању квалитета образовања у општини како би што већи број младих био оспособљен да тражи послове у нашој средини, радимо на привлачењу инвеститора, такође смо се активно укључили у програм куповине сеоских кућа за младе породице како би ревитализовали села наше општине. Осим тога, припремамо и пилот пројекат субвенција за стипендисте апатинске општине који заврше факултете и врате се у Апатин да започну свој бизнис. Субвенције у нашој општини су се показале као ефикасно решење у неколико области: од пољопривреде до самозапошљавања (само прошле године 15 наших суграђана је запослено кроз овај програм) па ћемо сада тај исти модел применити и на наше младе и успешне стипендисте.

КРОЗ ПРОГРАМ МИНИСТАРСТВА ЗА БРИГУ О СЕЛУ ДОДЕЉЕНО ЈЕ ОКО 100 КУЋА МЛАДИМА У СЕЛИМА АПАТИНСКЕ ОПШТИНЕ. КАКО ОЦЕЊУЈЕТЕ ОВАЈ ПРОГРАМ?

Изузетно смо задовољни овим програмом, Апатин је једна од најактивнијих локалних самоуправа у Србији у том погледу. Нама то вишеструко значи јер тако оживљавамо наша села и самим тим и пољопривредну производњу.

Осим куповине кућа, што је програм који се спроводи у сарадњи са Министарством за бригу о селу Владе Србије, ми као локална самоуправа улажемо у инфраструктуру и побољшање животних услова у селима: прошле године је отворена нова пијаца у Сонти, отпочела је градња православне цркве у Пригревици, почела су реновирања основних школа у Свилојеву, Пригревици и Сонти. У години пре тога, вртићи у овим селима су потпуно реконструисани и модерно поремљени. Реновирана је и спортска сала у Пригревици. Све то заједно ствара услове за опстанак младих на селу.

ЈЕДАН ОД ВЕЋИХ ПРОБЛЕМА У ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ СУ СВЕ ЧЕШЋИ ОБЛИЦИ НАСИЉА, ВРШЊАЧКОГ, ПОРОДИЧНОГ И НАСИЉА НАД ЖЕНАМА.

У АПАТИНУ СЕ РЕДОВНО ОДРЖАВАЈУ РАДИОНИЦЕ И ТРИБИНЕ КАКО БИ СЕ СКРЕНУЛА ПАЖЊА НА ОВУ ПОЈАВУ. ПРЕМА ВАШЕМ МИШЉЕЊУ ШТА ЈЕ УЗРОК И ШТА ЈЕ ЈОШ ПОТРЕБНО УРАДИТИ КАКО БИ СЕ ТО СПРЕЧИЛО?

Едукација је свакако кључ. Локална самоуправа је због тога подржала низ програма за младе, а улаже се редовно и у све оно што може да испуни живот младих особа на позитиван начин: од школског и омладинског спорта, преко простора за младе, до културних садржаја, фестивала, секција, концерата и слично.

У последњим месецима прошле године имали смо велику реконструкцију хале „Раде Ратко Вејин“ што ће свакако значити спортским колективима у нашој општини. Чека нас и реконструкција ОШ „Жарко Зрењанин“ у ближој будућности, као и додатна улагања у средње школе. Желимо да створимо средину која је сигурна и подстицајна за младе, и на тај начин да им омогућимо да креирају нешто боље у својим животима. Јер упркос неким негативним примерима које сте навели, наши млади су изузетно успешни и показују огромне потенцијале: основци, деца из музичке школе, ученици гимназије и грађевинске, као и техничке школе, сваке године освајају прегршт медаља и признања на покрајинским, републичким и регионалним такмичењима знања, вештина или спорта. То је нешто у шта вреди уложити и те приче такође треба да се чују.

ЗА ПРОСПЕРИТЕТ ЈЕДНОГ МЕСТА НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ МЛАДИХ ЉУДИ. ОПШТИНА АПАТИН ЈЕ ЈЕДНА ОД РЕТКИХ КОЈА ИЗДВАЈА ПРЕКО СТО СТИПЕНДИЈА ЗА СТУДЕНТЕ, АЛИ И СТИПЕНДИЈЕ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ.

ПРЕМА ВАШЕМ МИШЉЕЊУ КАКО СЕ РЕАЛИЗУЈЕ ОВАЈ ПРОГРАМ И ПЛАНОВИ ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД.

Локална самоуправа је ове године доделила 146 студентских стипендија, као и 107 стипендија за одличне средњошколце, уз један број програма финансијске подршке за ученике скромнијег материјалног стања. Поред тога, уложили смо средства у модернизацију и наставна средства у обе наше средње школе.

Овај програм подршке средњошколцима се показао као веома успешан. У другој години како га примењујемо, повећали смо упис деце у апатинске средње школе за чак 27%, што је незабележено код нас. Преокренули смо деценијски тренд да нам деца када заврше основну школу одлазе из Апатина: у последње две године више осмака упише наше средње школе него оне у другим местима. Поред тога, значајно смо повећали број уписаних ђака из суседних општина.

На тај начин преокрећемо још један негативан тренд: уместо размишљања о гашењу смерова, наше средње школе сада размишљају о отварању нових!

ВЕЛИКИ БРОЈ УДРУЖЕЊА ДЕЛУЈЕ НА ТЕРИТОРИИ НАШЕ ОПШТИНЕ, ЈЕДНО ОД ЊИХ ЈЕ И УДРУЖЕЊЕ ДОБРОЧИНИТЕЉА „Мали принц“ ЧИЈЕ ОСНИВАЊЕ ЈЕ ПОМОГЛА И ЛОКАЛНА САМОУПРАВА.

Поносни смо на све људе добре воље који улажу време и средства да наша општина буде што боље место за живот, а посебно на оне који помажу најрањивијима и најугроженијима. Општина заиста подржава велики број удружења у разним областима и наставићемо то да радимо док год сам ја на челу локалне самоуправе. Сматрам да сви људи који су ангажовани у удружењима, била она хуманитарног, завичајног, спортског, културног, туристичког, омладинског или било ког другог карактера, доприносе бољитку општине Апатин.

ОПШТИНА АПАТИН ИМА ВЕЛИКИ ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ, КОЈИ СУ ПЛАНОВИ ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД?

У претходним годинама је много урађено на подизању туристичких капацитета: уређене су поједине дестинације, сваке године је организован атрактиван календар летњих догађаја, обједињена је целовита туристичка понуда, израђени су модерни материјали, узето је учешће у неколико важних европских пројеката, све у свему подигнута је видљивост нашег бренда и мислим да се Апатин препознаје као занимљива туристичка дестинација.

Сада треба да направимо корак даље и да се померимо од једнодневне излет-дестинације ка месту где ће се туристи дуже задржати. Да бисмо то учинили, морамо у потпуности да искористимо два велика потенцијала који имамо: Специјални резерват природе Горње Подунавље и Бању Јунаковић. У том смислу, неопходна су и велика улагања у инфраструктуру, што је и започето. Ове године општина је отпочела радове на изградњи савременог Визиторског центра Харчаш, који би објединио понуду за све посетиоце Горњег Подунавља и као такав представљао би јединствен туристичко-рекреативни објекат у овом делу наше земље. Други велики пројекат је проналажење стратешког партнера за завршетак градње велнес центра код Бање Јунаковић, ка чему је учињен први корак у овој години. То су огромни развојни пројекти и верујем да ће њихов завршетак наредних година од Апатина направити првокласну дестинацију у целом региону. Такође, значајна средства у буџету за наредне године су опредељена за партерно уређење парцеле 666/1, то је простор некадашњег предузећа Напредак, чиме желимо да Апатин у потпуности „изађе“ на Дунав.

ПОРЕД ЛОКАЛИТЕТА НА КОМЕ СЕ НАЛАЗИ, ОПШТИНА АПАТИН ИМА И БОГАТО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ, КАКО СЕ ОНО МОЖЕ ИСКОРИСТИТИ КАО ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ?

Тако је, поред реке Дунав тј. резервата Горње Подунавље, као и Бање Јунаковић, што су наши највећи туристички адути, не треба заборавити ни богато културно-историјско и гастрономско наслеђе Апатина. Имамо велика улагања и планове и у том погледу: нпр. ове године је уз помоћ Министарства културе уређена јединствена збирка скулптура на отвореном, а покренута је и иницијатива за обнову апатинске синагоге, једне од свега четири преостале у Војводини.

Један од начина да промовишемо наше потенцијале свакако је и чињеница да ћемо следећег лета бити домаћини Светског првенства у риболову на пловак. Напорно смо радили да добијемо то домаћинство јер смо свесни шта све добро може да дође из тога, не само за риболов и наутички туризам, већ уопштено за целу нашу општину. Тада ће у Апатин доћи на стотине гостију и то ће бити права прилика да се још једном покажемо као добри домаћини и да посетиоцима из целог света прикажемо све лепоте нашег града и наше општине.

НА КРАЈУ РАЗГОВОРА, ПРЕДСЕДНИЦА ЈЕ УПУТИЛА НОВОГОДИШЊУ ЧЕСТИТКУ КА ГРАЂАНИМА НАШЕ ОПШТИНЕ.

Желим нашим грађанима да у наредној години сањамо велике снове, да имамо довољно снаге и мудрости да их остваримо и желим да ове празнике проведу са својим породицама у здрављу и весељу.