МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА ОБЕЛЕЖЕН У АПАТИНУ: ФИЛМ "КО СУ РОМИ" ПРИКАЗАН У ДОМУ КУЛТУРЕ РОМСКОГ НАСЕЉА

04.04.2024.

У Дому културе ромског насеља у Апатину, обележен је Дан Рома свечаним приказивањем филма "Ко су Роми?/ Да се боље разумемо!-По шукар те хаљовамен!". Манифестација је окупила присутну публику, госте из локалне самоуправе, као и представнике Romacted програма, а све у циљу промоције и очувања ромске културе и идентитета.

Филм "Ко су Роми" представља интимну причу о животу Рома, њиховим традицијама, изазовима с којима се суочавају и богатству њихове културе. Приказивање филма било је прилика за присутне да се боље упознају са ромском заједницом и да се подстакне дијалог о важним питањима везаним за права и интеграцију Рома у друштво.

Координатор за Ромска питања општине Апатин, Данијела Игнац, обратила се присутнима истичући значај поштовања и разумевања различитости, те подршку локалне самоуправе у промоцији једнакости и права свих грађана. Нагласила је важност очувања ромске културе и традиције као неизоставног дела културног идентитета општине Апатин.

Овај догађај представља још један корак ка унапређењу међуетничке толеранције, разумевања и сарадње у локалној заједници, те истовремено пружа прилику да се ромска култура представи у правом светлу и достојанствено обележи Дан Рома.