КОНСТИТУИСАН НОВИ САЗИВ СКУПШТИНЕ, ПРИОРИТЕТИ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ВЕЛНЕС ЦЕНТАР, ПРИСТАН, УРЕЂЕЊЕ ПРОСТОРА НЕКАДАШЊЕГ „НАПРЕТКА“ И ПОЛУОСТРВА, ПРЕЧИСТАЧ ВОДЕ, КАО И КИНЕСКА ИНВЕСТИЦИЈА КОЈА ДОНОСИ 150 НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

10.07.2024.

У великој сали СО Апатин данас је одржана конститутивна седница новог сазива Скупштине општине Апатин, а отворио ју је као најстарији одборник Никола Пуача.

Након извештаја председника општинске изборне комисије о резултатима локалних избора, усвојен је предлог решења о избору чланова верификационе комисије, након чега су и верификовани мандати 29 одборника новог сазива Скупштине општине Апатин.

У наставку седнице, након што су разрешени стари председник скупштине, његов заменик, као председница општине, њен заменик и чланови већа, именовано је ново рководство општине Апатин. Одборници су на мандат од четири године изабрали као председника скупштине Милана Шкрбића, док ће његов заменик бити Милош Ђерић. За председницу општине Апатин изабрана је Дубравка Кораћ, која је ту функцију обављала и претходне четири године, а њен заменик биће као и до сада Радован Ђукић.

Поред председнице општине Апатин и њеног заменика, одборници су изабрали и чланове општинског Већа, а то су: Андрија Бота, Атила Ходовањ, Жељко Обрадовић, Недељко Брачика, Иван Ристић, Милана Вучетић и Стеван Грбић.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ се у свом експозеу на крају седнице осврнула на бројна улагања током претходног периода, истакавши да је у претходне четири године у општину Апатин уложено милијарду и триста милиона динара. С тим у вези, реконструисан је други део улице Српских владара, пресвучена је новим асфалтом саобраћајница Апатин – Сомбор, замењени су филтери у фабрици воде, реновирана је хала „Раде Ратко Веин“, реконструисана бициклистичка стаза од Апатина до Бање Јунаковић, изграђено дечије игралиште у „есовима“, паркинзи у Душка Трифуновића, као и уређење пролаза из шеталишне зоне ка „есовима“, купљено је неколико возила за потребе Дома здравља, постављена је штедљива расвета у неколико вртића и школа, изграђена сензорна соба, спортски терени у ОШ „Жарко Зрењанин“, реконструисан кров у истој школи, као и део учионица и замењена столарија на старом делу школе, завршене су две фазе пројекта Визиторског центра и одобрена су средства за трећу фазу, реконструисан је пут од нове улице до насипа, урађена енергетска санација зграде општине, као и школе у Свилојеву, реновирани су комплетно вртићи у Пригревици, Сонти и Свилојеву, асфалтирано је неколико улица по селима: Вука Караџића у Сонти, Апатински пут у Пригревици, пут Купусина Моноштор, Ади Ендреа у Свилојеву, као и бициклистичка од Свилојева до Бање Јунаковић, изграђени су бројни атарски путеви, у Пригревици је уређен центар села и гради се православна црква. Ово су само неки од најзначајнијих пројеката, док ће један од приоритета за наредни период бити изградња канализационе мреже по селима за шта су већ урађени пројекти.

За наредни период председница општине је рекла да се одлично одвијају планови са изградњом кинеске фабрике у Апатину, те да се у марту следеће године очекује да почне са радом. Друга ствар веома важна за Апатин је да су се након десет година исходовале све дозволе и да ће пристан коначно од следећег лета почети да прима бродове. Трећа велика ствар је изградња пречистача отпадних вода на који ће бити спојен цео град. Уговор је потписан са Министарством за заштиту животне средине, средства су опредељена и очекујемо да пречистач буде завршен 2026. године. Следећа ствар је пројекат у који смо већ ушли, а то је гасификација 13 јавних установа у којима ће бити завршено са грејањем на угаљ и мазут, а самим тим и са загађењем ваздуха.

Дубравка Кораћ је рекла и да ће један од циљева у наредном периоду бити и уређење парцеле некадашњег „Напретка“, те да се шеталиште уз Дунав продужи скроз до „Марине“, а за идејно уређење парцеле биће расписан међунардни конкурс. Следећи корак што се тиче експропријације биће и локација полуострва, као и некадашње рибарске централе, те да се плански уреде и те локације. Велики корак ка развоју наше општине биће и завршетак велнес центра, чије пројектовање је у завршној фази, а такође је у плану за наредни период је и проширење Слободне зоне. На крају, када је поглед у будућност у питању, председница је говорила о саобраћаној инфраструктури, тачније да ће се планирати и радити на повезивању Апатина са брзом саобраћајницом „смајли“, као и пругом која се гради од Београда до Суботице и годинама помињанм луком, која постаје све извесница доласком кинеских инвеститора.