ДОДЕЉЕНЕ БОРАЧКЕ СПОМЕНИЦЕ БОРЦИМА, РАТНИМ ВОЈНИМ ИНВАЛИДИМА И ПОРОДИЦАМА ПАЛИХ БОРАЦА СА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ АПАТИН

30.01.2024.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић доделили су 433 Борачке споменице борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца са територије општине Апатин.

Министар Вучевић, на почетку обраћања, захвалио је окупљеним борцима за све оно што су чинили за своју државу.

- Мени остаје да кажем испред државе и испред Министарства одбране свима вама две речи – хвала и извините. Хвала вам на ономе што сте радили, што сте чинили, хвала вам на љубави према својим породицама, хвала вам на љубави према отаџбини, хвала вам на љубави према народу, према свим грађанима, хвала вам што сте нас учинили поносним и што нас чините поносним. И извините на чекању да вам се каже ово хвала. Извините што је држава била слаба безмало две деценије па се стидела оних најхрабријих – истакао је министар Вучевић.

Он је подвукао да никога не дирамо и не желимо никакве сукобе, али морамо бити спремни да не дамо на себе и да бранимо свој народ, своје породице и своју државу.

- И хвала и вама који сте припремали овај текст уводни, што смо коначно почели да говоримо да су то били одбрамбени ратови. Пошто су нас и ту убедили да не смемо да кажемо, да то ваљда нису одбрамбени. Не, то су били одбрамбени ратови, јер смо бранили државу којој смо положили заклетву. И бранили међународно признату државу. И ону велику Југославију коју су наши дедови и прадедови правили – нагласио је министар Вучевић.

Никог нисмо напали, подсетио је министар одбране, и ником агресију нисмо учинили ни спровели, већ нисмо дали на себе и свој народ.

- А нажалост, платили смо као народ највећу цену. Нама спочитавају етничка чишћења и не знам какве ратне злочине. Нажалост, било је и међу Србима злочинаца и треба да одговарају. Али је истина следећа - да су једино наши сународници протерани са етничких простора. И да су само наше границе повредиве, док све остале границе су неповредиве. И да сви остали имају права да се бране и чувају, само Срби или наш народ нема право то да ради. Али зато данас свиће нека нова зора у Србији, долазе неке нове генерације, које певају химну, али певају и наше патриотске песме. Не стиде се своје заставе. И те генерације имају од кога да уче, а то сте ви. Зато нек живи истина и само истина. Ни реч више, али ни реч мање. Србија је вечна док смо јој ми одани, док смо ми у њу заљубљени. Нека живи Апатин и нека живи наша једина отаџбина, слободна и непокорена Србија. Живели! – поручио је министар Вучевић.

Обраћајући се окупљенима, министар Селаковић рекао је да је прошло седам месеци откако је започет процес уручења Борачких споменица, најпре у Краљеву, а онда и у другим градовима.

- У ових седам месеци успели смо број регистрованих бораца у Србији да подигнемо са 25 хиљада на 47 хиљада регистрованих бораца. Поставља се питање зашто то није рађено раније. За све ово што су биле нечије грешке у прошлости ми не можемо да одговарамо, нити прошлост можемо да мењамо, али можемо данас да чинимо нешто добро, нешто добро за породице палих бораца, за ратне војне инвалиде, за наше борце. Једна од ствари које чинимо јесте и ова свечана додела, уручење Борачких споменица. Желим да се захвалим на подршци коју нам од првог дана пружа председник Вучић, на чију иницијативу је донет овај закон, али и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић који је са нама - истакао је министар Селаковић.

Генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, обраћајући се скупу, рекао је да доделом борачких признања Србија захваљује свима који су своје животе жртвовали за отаџбину. Он је нагласио да је част и привилегија говорити о јунацима војске и полиције, учесницима ратова, који су бранили своју земљу када је било најтеже.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ истакла је да је велика част што је општина Апатин домаћин скупа на коме се први пут на територији Војводине додељују Борачке споменице, додајући да ће општина Апатин наставити да пружа могућности ратним ветеранима пре свега у области здравства, социјалне заштите, али и у области културе и спорта.

Додела борачких споменица установљена је Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица и Уредбом о „Борачкој споменици“ коју је Влада Републике Србије донела у марту 2023. године. Реч је о посебном националном признању, које се додељује лицима која су стекла статус борца по Закону о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.