ДАНАС ЈЕ ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

15.09.2022.

„Тек у Србији 1914. године схватио сам да је слобода малих народа јача сила од насиља великих и моћних. Тек сам овде схватио да воља савлађује све, а да је слабост силе у томе што верује само у силу.“ – Ервин Киш

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, грађани Србије, као и Срби у региону данас ће обележити истицањем српске тробојке. Истим поводом, у најфреквентнијим саобраћајницама, као и на  многим другим местима у нашој општини, истакнута је застава Србије.

Потсећања ради, 15. септембра 1918. започет је пробој Солунског фронта, где је српска војска заједно са француском, касније и енглеском и у мањој мери са италијанском и грчком војском учествовала у пробоју неколико стотина километара дугом фронту који се простирао од албанске обале на Јадранском мору, па све до реке Струме.

Пробоју Солунског фронта претходило је освајање Кајмакчалана две године раније. Тачније 12.09.1916. је започела офанзива српске војске против Бугара и Немаца која је трајала пуних 18 дана. Уз велике губитке, освојен је највиши врх планине Ниџе, отворена је такозвана "Капија слободе", да би наша војска 19. новембра исте године ослободила Битољ. Због проблема који су наши савезници имали на Западном фронту, даља офанзива на Солунском фронту је морала сачекати 1918. годину.

Пробојем Солунског фронта српска војска је извела одсудну битку Првог светског рата. Управо то је пореметило равнотежу снага на Западном фронту, убрзало крах Централних сила и капитулацију Немачке.

Колико је српска војска без обзира на стравичне губитке и албанску голготу била значајан фактор најбоље илуструју речи немачког цара Вилхелма другог.

- Дан након пробоја Солунског фронта Вилхелм други је послао писмо бугарском краљу у коме је дословце рекао: "Ваше величанство, дозволили сте да 62.000 српских војника одлучи исход Првог светског рата. Срамота!".

Симболика истицања наше тробојке у свим крајевима где живи српски народ је и у томе што су у тој војсци били Срби са простора некадашње Југославије, па и преко океана. Јуришајући у ослобађање Србије и касније ослобађајући свој народ из ропства и у другим крајевима где су Срби живели, оставили су нам у аманет да их се сећамо и величамо њихову славу.

Нека је вечнаја памјат нашим прецима из Србије, Македоније, Црне Горе, те добровољцима из Аустроугарских делова Војводине, Херцеговине, Босне, Хрватске, Америке и дијаспоре.

Фото: Јелена Тркуља