АПАТИНСКО УДРУЖЕЊЕ ФИЛАТЕЛИСТА ВАС ПОЗИВА ДА ПОГЛЕДАТЕ ИЗЛОЖБУ "АПАТИН 2023."

11.01.2024.

Online izložba "Apatin 2023"

Ova izložba nema takmičarski karakter, tako da su izložene veoma raznolike kategorije.

This exhibition does not have a competitive character, so very diverse categories are on display 

(Razglednice Apatina preuzete sa fejsbuk stranice “Razglednice Apatina” uz saglasnost vlasnika stranice)

Izlagači – Exhibitors

 

 

Kratka Istorija Apatina i apatinske filatelije.

Apatin je gradić na levoj obali Dunava. Tragovi naselja na ovom području sežu još do neolita, do vinčanske kulture, kojoj je ovo bila poslednja kompaktna tačka na zapadu. U antičko doba, ovde su boravili Rimljani, o čemu svedoće i takozvanoi „Rimski šančevi“ na nekoliko lokacija između Prigrevice, Apatina i Sombora.  Prvi pisani trag vezan za ovo područje je povelja o osnivanju benediktinske opatije nedaleko od današnjeg mesta grada  Apatina koja se datira u 1011. godinu. Međutim, ne može se govoriti o ovoj godini kao godini nastanka grada, nego samo godini osnivanja Opatije posvećene Bogorodici po kojoj je kasnije izvedeno preko mađarskog i nemačkog jezika današnje ime grada. Tragovi prvih naselja se mogu datirati u XIV vek. Jedno vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, Apatin je bio njegov posed, potom dolaze Turci, međutim njima ne odgovara vlažna močvara i ubrzo mesto ostaje napušteno. U naseljenim mestima Vranješevo i Bukčenović živeli su pretežno Srbi koji su se bavili i gusarenjem na Dunavu. U okviru terezijanske kolonizacije, na teritoriju današnjeg Apatina se naseljavaju Nemci u XVIII veku. Kroz ceo XIX vek i u prvoj polovini XX veka, Podunavske Švabe iz okoline Ulma udaraju temelje grada komune koji je nastavio tako da živi i tokom socijalističke Jugoslavije, smao sa znatno promenjenom demografskom strukturom, jer su na mesto proteranih Nermaca naseljeni kolonisti iz Like, Banije, Korduna i Bosne. Nemci su ubrzo po doseljavanju zahvaljujući svom nadaleko čuvenom preduzimljivom duhu su jako brzo shvatili sve prednosti ekspoloatacije Dunava, plodnih njiva, šuma isvega što to može da izvede kao proizvod. Tokom XIX veka na temeljima razvijenog zanatstva razvija se interesantna građanska kultura dominantno Nemačkog stanovništva, uz Jevreje, Mađare, nešto malo Srba i Rome. U jednom trenutku, zahvaljujući razvijenom zanatstvu proizvodnje muzičkih instrumenata, Apatin ima Salon orkestar i živ muzički život koji je obuhvata i Pevačko društvo. Upravo deo istog pevačkog društva udara temelje organizovanoj filateliji u Apatinu na prelomu XIX i XX veka. Prvi filatelistički časopis na Balkanu „Balkan Phila“, počeo je da izlazi u Apatinu 1924. godine. Iz Apatina je poreklom i u Apatinu je Drugog svetskog rata Živeo kolekcionar i filatelista dr Anton Jerger čija je filatelistička kolekcija po obimu i značaju svojevremno bila na drugom mestu posle kolekcije britanske krune. Na ovim temeljima, 23. decembra 1945. godine osnovano je Udruženje filatelista Apatin prvo u okviru Filatelističkog saveza Srbije, potom Jugoslavije, a u XXI veku ponovo Srbije. Udruženje filatelista Apatin je nadaleko čuveno po svojim izložbama, a ove 2023. godine, sa ponosom vam predstavljamo našu drugu međunarodnu onlajn izložbu „Apatin 2023“. Uživajte, uz želju i nadanje da će ova onlajn izložba postati tradicionalna.   

Autor galerije i teksta

Bojan Dražić

Dragi prijatelji, dragi filatelisti Vi koji izlažete svoje kolekcije I Vi koji će te gledati ove prelepe kolekcije, Hvala Vam sto ste odvojili malo svoga vremena  da pogledate Onlajn izložbu ,,APATIN 2023”. Onlajn izložba ,,APATIN 2023” nije takmičarska izložba ona  služi svrsi promocije ovog lepog hobija – filatelije. Nadam se dragi filatelisti, drage kolege  da će uz vašu pomoć ova izložba  prerasti u  tradicionalnu filatelističku  izložbu. Jos jednom Hvala svima koji su mi pomogli oko realizacije ove izlozbe i same promocije.

                                                       Predsednik organizacionog odbora  izložbe ,, APATIN 2022.”

                                                                                                         Željko Popović

Dear friends, dear philatelists You who are exhibiting your collections And you who will be looking at these beautiful collections, Thank you for taking the time to look at the Online Exhibition “APATIN 2023”. The online exhibition “APATIN 2023” is not a competitive exhibition, it serves the purpose of promoting this beautiful hobby – philately. I hope, dear philatelists, dear colleagues, that with your help, this exhibition will grow into a traditional philatelic exhibition. Thanks again to everyone who helped me with the realization of this exhibition and the promotion itself.

President of the organizing committee of the exhibition “APATIN 2023.”

Izvor: Udruženje filatelista Apatin