У АПАТИНУ ПРЕЗЕНТОВАНЕ МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА

15.03.2019.

Сарадња Националне службе за запошљавање и општине Апатин на изузетно је високом нивоу. С тим у вези, данас је у Великој сали СО Апатин, одржана презентација активних мера запошљавања које за привреднике са територије наше општине.

- НСЗ се већ приликом формирања општинског буџета укључио и дао предлоге на који начин се може помоћи запошљавањем и самозапошљавањем у општини Апатин. За мере активне политике запошљавања определили смо 5 милиона динара, од чега 2 милиона удружујемо са средствима НСЗ-а, док преостала 3 милиона локална самоуправа додељује на основу сопствених конкурса. Данас имамо прилику да презентујемо све те могућности привредницима са територије општине Апатин и велика ми је част што је са нама данас и заменик директора НСЗ-а. Уз помоћ општине и Националне службе, наши привредници ће имати могућност да отворе нова радна места, рекла је Дубравка Кораћ, заменица председника општине.

Према речима Кораћеве, претходна искустава показују да су реакције привредника позитивне и да је интересовање велико.

- Желели смо чути искуства људи из НСЗ-а, који је број људи који се њима обраћа, који је износ средстава потребан за самозапошљавање, и дошли смо до износа који је на нивоу прошлогодишњих потреба. 2018. године средства су била нешто мања и нисмо успели покрити све потребе, али сада је циљ да сви који испуњавају критеријуме које прописује НСЗ добију подршку, како бисмо обезбедили нова радна места за наше суграђане, закључила је заменица председника општине Апатин.

Секула Тањевић, директор сомборске филијале НСЗ-а, истакао је да су две основне активности НСЗ-аа су рад са послодавцима и рад са незапосленим лицима.

- У раду са незапосленим лицима Национална служба има обавезу да незапослена лица евидентира, да их саветује и едукује у смислу остваривања активне улоге у тражењу посла. На другој страни, са послодавцима имамо обавезу да истражујемо њихове потребе за запошљавањем и да их подмирује. Где нисмо у могућности да то и учинимо, постоје могућности преквалификације, односно обучавања одређених категорија незапослених. Још једна од обавеза НСЗ-а је и да приближи послодавцима јавне позиве, као и остале мере када је у питању подршка у запошљавању. Организујемо и Сајмове запошљавања, анкетирамо незапослене и послодавце, а све са циљем запошљавања, каже Тањевић.

Како сазнајемо од директора сомборске филијале НСЗ-а, данашња презентација намењена је послодавцима, који конкуришу јавне позиве.

- Највећи део наших јавних позива усмерен је ка приватном сектору, а има и нешто позива према јавном сектору, где спадају стручна пракса и јавни радови. Што се финансирања ових мера тиче, НСЗ финансира категорије одређених незапослених лица. Међу теже запошљиве, на чему је акценат, су млади који до сада нису радили, затим лица преко 50 година, лица са посебним потребама, жене и незапослени са села, рекао је Секула Тањевић.

Извор: www.025info.rs