САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

13.04.2020.

Након одржаног састанка штаба за ванредне ситуације општине Апатин, а поводом нетачних информација које су се појавиле током викенда, а које су унеле немир међу грађанима, медијима се обратио председник општине Апатин и командант штаба Милан Шкрбић.

Поводом одређених изјава које су путем својих локалних таблоидних медија у јавност изнели минорни локални политичари, вероватно како би у овом озбиљном тренутку добили мало на популарности, а чему сад апсолутно није време, Општински штаб за ванредне ситуације има обавезу да грађане обавести о одређеним чињеницама, а све у циљу адекватног обавештавања јавности у условима ванредног стања.

Сходно одлуци Покрајинског штаба за ванредне ситуације, Специјална болница за рехабилитацију „Јунаковић“ је одређена као објекат за прихват најлакших случајева заражених вирусом ковид-19, пре свега лекара, медицинског особља, као и припадника војске и полиције који су се заразили обављајући своју дужност и радећи свој посао, несебично жртвујући себе и своје здравље за добробит свих нас. Ово није ништа неуобичајено нити "страшно" јер оваквих објеката сада већ има много на читавој територији Р. Србије. Ови храбри људи морају негде да се лече и уместо да их као хероје угостимо и омогућимо им брз опоравак, у нашој јавности се они покушавају представити као некаква опасност, што је срамно.

Овакви наводи оних који желе да добију који глас више на следећим изборима су нехумани, себични и у крајњој линији кукавички. На страну што о овом питању Општински штаб није ни могао да одлучује јер је Бања Јунаковић покрајински објекат, али и да је могао - донео би исту одлуку јер је то хумано и у интересу свих нас. Овај објекат је изабран управо зато што је изван града, издвојен и погодан за смештај пацијената чему и иначе служи, а све како не би било ризика по грађане општине Апатин. Некоме би изгледа више одговарало да лекаре, медицинске сестре, војнике - људе који се боре за Србију, оставимо на улици.

Објекат Бање Јунаковић и читава општина Апатин ће пружити гостопримство нашим лекарима, војницима и полицајцима, а политичари који на овај начин покушавају да шире панику нека се запитају како се брани и чува своја земља, и шта ће једнога дана причати својој деци, како су се понели током ове кризе. Да ли ће им рећи да су били против смештања и лечења лекара, медицинских сестара и војника који су се разболели обављајући своју дужност? Њима на част.

Шкрбић је подсетио и да је ширење нетачних информација, узнемиравање јавности, уношење панике, ширење мржње спада у кривично дело поготово јер је на снази ванредно стање које је увела Влада Републике Србије.

У свом излагању, Шкрбић је на крају прочитао и Закључак који је донео кризни штаб за сузбијање заразне болести ковид-19 Републике Србије на својој 15. седници одржаној 10.04.2020. у ком се наводи да ће за време трајања ванредног стања проглашеног услед појаве и ширења заразне болести ковид-19, здравствени радници, здравствени сарадници и друга лица запослена у здравственим установама из Плана мрежа здравствених установа, војних здравствених установа, државним органима и правним лицима основаним средствима у јавној својини за које је посебним законом предвиђено да обављају послове здравствене делатности, као и припадници Министарства унутрашњих послова и припадници Војске Србије, односно запослених у Министарству одбране, код којих је дијагностиковано присуство заразне болести ковид-19 добијене у вршењу радне обавезе, упућују на лечење у Специјалну болницу за рехабилитацију „Јунаковић“ у Апатину, Институт за рехабилитацију „Селтерс“ бања у Младеновцу, Специјалну болницу Бања Ковиљача, Институт за лечење и рехабилитацију „Нишка Бања“, Ниш и у Специјалну болницу Меркур у Врњачкој Бањи.

Упућивање ће се вршити по територијалном принципу, а преко надлежних завода за јавно здравље.