САОПШТЕЊЕ НАКОН САСТАНКА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

23.03.2020.

Након одржаног састанка штаба за ванредне ситуације општина Апатин, данас се медијима обратила заменица председника општине Апатин Дубравка Кораћ.

У Апатину је ситуација под контролом, не постоје никаква ванредна искакања која нису у складу са оним што смо предвидели, односно мерама које тренутно спроводимо. Око 200 старији суграђани је у недељу искористили могућност, односно право да изађу и обаве куповину. Велику захвалност дугујемо компанији Securitas захваљујући којима смо испред свих продавница били у могућности да организујемо ред и протокол који је препоручен у оваквим ситуацијама. – рекла је Кораћева

Важно за напоменути су и активности Црвеног крста Апатин, где се пријавило 57 пунолетних волонтера који су тренутно ангажовани, а поред њих имамо и 12 малолетних волонтера који су такође исказали жељу да помогну. У претходних 5 дана волонтери су обишли 102 домаћинства, толико је позива и било. Дневно буде око 20 позива који се већ сутрадан протоколишу.

За све грађане који нису у ситуацији и могућности да сами обезбеде основне животне намирнице, могу да се обрате Центру за социјални рад Апатин или Црвеном крсту. Имамо одређени контигент пакета хране где можемо да им помогнемо, али апелујем да ово раде само они грађани који су у потпуности угрожени, те не могу себи да обезбеде оно најосновније. – додала је заменица председника општине Апатин

Испред општине Апатин, Дубравка Кораћ је искористила прилику да се захвали приватним фирмама које су у Апатину ангажоване на изради заштитних маски које општина Апатин обезбеђује за најугроженије институције, односно за људе који су ангажовани у Дому здравља, Дому за старе и пензионере, ЈКП „Наш дом“ и волонтерима Црвеног крста. У питању су компаније  MG Codex, ZR Tex и Трикотажа Босић.

Људи су одмах прихватили и почели да шију маске у довољним количинама да их обезбедимо свим овим нашим најугроженијим запосленима. Такође, компанија Flash SRB је обезбедила материјал потпуно бесплатно за све те маске, те и њима дугујемо велику захвалност. – нагласима је Кораћева

Оно чега су сведоци сви грађани наше општине јесте да су радници ЈКП „Наш дом“ Апатин спровели комплетну дезинфекцију наше општине раствором хлора. Са тим ће се наставити и у наредном периоду, а на штабу за ванредне ситуације је да се раствор хлора обезбеди за домаћинства, а приоритет ће бити стамбене заједнице где је највећа фреквенција људи.

Грађани треба да знају да хлор производимо на нашем водоводу и да је ЈКП „Наш дом“ Апатин предузело додатне мере да обезбеди довољне количине. У наредном периоду ће управници зграда бити обавештени где, када и на који начин ће моћи да преузму количине хлора за дезинфекцију стамбених блокова. – рекла је заменица председника општине

Важно је нагласити да је општински штаб за ванредне ситуације донео одлуку да се услуга геронто домаћица док траје ванредно стање не наплаћује. Оне ће радити као и до сада, уколико постоји потреба грађана код којих оне нису долазиле до сада за најосновније ствари, могу да се јаве Центру за социјални рад Апатин. Још једном, док раје ванредно стање, услуга се неће наплаћивати.