ПРЕМИЈЕРKА СРБИЈЕ У ПОСЕТИ АПАТИНСKОЈ ОПШТИНИ – ОТВОРЕН РЕНОВИРАН ВРТИЋ У СВИЛОЈЕВУ, АПАТИНСKОМ БРОДОГРАДИЛИШТУ ОБЕЋАНА ПОМОЋ

30.05.2020.

Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије данас је посетила апатинску општину где је обишла реновирани вртић Дуга у Свилојеву и Бродоградилиште Апатин.

-Данас у Свилојеву отварамо реновирани вртић. То је други вртић у претходне две године који смо успели да реновирамо из мера популационе политике Владе Републике Србије. Уз јаслице које смо 2017. године завршили у самом Апатину, у претходне три године смо уложили преко 100 милиона динара у предшколско образовање. Мислим да смо подигли квалитет предшколског образовања у нашој општини на један завидан ниво. У плану је да ове године завршимо и вртић у Сонти. Kада завршимо овај циклус инцвестиција у предшколске установе, већ имамо план да нешто касније инвестирамо у Основну школу Жарко Зрењанин у Апатину као и у средње школе. Интересантна је чињеница да је вртић у ком се налазимо плански грађен пре 120 година. Можете замислити колики је то значај за ово село и колики број мештана Свилојева је прошао кроз ову зграду као предшколску установу. Изузетно смо срећни што смо имали прилику да је осавременимо тако да и у наредним деценијама служи намени због које је пројектована - рекла је заменица председника Општине Апатин Дубравка Kораћ.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је вртић прелеп и да је срећна што је деци омогућено да буду срећна и безбедна.

-Поред новца који је уложен, види се да је у ово уложено и много љубави и пажње. Срећна сам што смо обезбедили да вртић ради како треба и у будућности и да деца овде буду срећна, као и њихови родитељи. Све што као Влада радимо је са циљем да имамо више деце, јер све је узалуд ако нема коме да остане. Данас када смо долазили овде размишљала сам колико смо урадили путева, колико за јачање наше пољопривреде, шта смо све од инвеститора довели у Западно-бачки округ, колико радних места је отворено. Сврха свега је да људи могу лепше, боље и квалитетније да живе и да могу да шире своје породице, имају децу, без да им то представља финансијски проблем. На крају, када урадите све то, а не урадите довољно у образовању, у које спада и предшколско, онда нисте довољно добро урадили. Тако да ми је драго што смо ми Влада која је, чини ми се, урадила више него многе друге владе у области образовања - рекла је премијерка Србије.

Брнабић је навела да је Влада фокус смо на образовање, и то основне и средње школе. У претходних 18 месеци, како је рекла Брнабић, више се бавило предшколским образовањем и оно, како је додала, мора бити приоритет неке будуће Владе.

-То је у складу са свим препорукама образовања и развоја једног друштва, да што се више уложи у предшколско образовање то мање морате даље да улажете зато што правите децу која знају много, умеју да уче, добри су грађани, пријатељи, колеге, индивидуалци. Рекла бих да смо поред овога урадили две важне ствари, прво уложили смо доста у инрафстуктуру у предшколско образовање и велика захвалност министарки Ђукић-Дејановић и њеном тиму што су се са много пажње и љубави овоме посветили; друго, гледали смо да континуирано повећамо плате како би људи који раде у образовању били задовољни и да би осећали да ми као држава ценимо сав тај тежак, прелеп али одговоран, посао. Подигли смо плате за неких 44 одсто у последњих неколико година, са 41 хиљаду динара на 59 хиљада динара. Оно што смо приметили током 2019. године је да морамо да кренемо да пребацујемо људе са уговора на одређено време на стално запослење, зато што је људима потребна и та врста сигурности. Од септембра 2019. године дозволили смо за неких 2800 људи само у предшколским установама да пређу са уговора на стално запослење. Драго ми је да смо то урадили и овде. То је увођење реда у један систем. То је оно што морамо да наставимо да радимо. И да родитељима олакшамо. Јуче смо пустили у рад електронски упис првака у основне школе и у првих 24 часа 15000 пријава је стигло. Некако су сви срећно и спремно то дочекали. Од марта смо пустили и електронски упис у вртиће, тако да смо на тај начин и родитељима и запосленима олакшали тај административни део посла – навела је Брнабић.

Министарка без порфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да је кабинет на чијем је челу става да дете у Свилојеву и дете у Београду морају имати исте услове за љубав, одрастање, васпитање, игру.

-Да родитељи тог детета морају ускладити свој рад и родитељство. Ми смо укупним средствима из кабинета на чијем сам челу са 36 милиона помагали различите програме у Апатину. Од 2018. сваке године по једно игралиште. Ово је трећи вртић у који улажемо. Такође смо у две месне заједнице реализовали Kутак за међугенерацијску солидарност и помогли да услови за старије и младе буду, што је могуће на вишем нивоу, хуманији и топлији. Електричне инсталације, грађевински и машински радови који су овде урађени дају сигурност запосленима и деци од 3,5 до 6,5 година старости. Двојезични рад у овој установи помаже да се већ у првим корацима уче различитостима и значају и богатству различитих језика и различитих култура - рекла је министарка Ђукић-Дејановић.

Током боравка у апатинској општини премијерка Србије обишла је апатинско бродоградилиште.

-Виђала сам градове који су се ослањали у свом развоју на једну велику компанију. Чини ми се да сви ми о Апатину нисмо довољно говорили. Апатин је један од градова који је практично живео од овог бродоградилишта. Нажалост, било је потпуно уништено не само због несрећних деценија ратова и сукоба које смо преживели на овим просторима, већ и након 2000. године услед проблематичних приватизација. Захваљујем се Арсенал-Рему из Kраљева, целом тиму и породици Пецић, не само што сте показали интересовање за ово већ и храброст да уђете у овако амбициозан пројекат. Важно је да на исти начин како причамо о страним, причамо и о домаћим инвеститорима. Kао председница Владе трудила сам се да обилазим не само велике компаније у локаним самоуправама него и домаће инвеститоре и породична предузећа. Велико је задовољство да имамо овако један амбициозан пројекат и домаћег инвеститора. Влада Републике је ту да вам, уз локалну самоуправу, помогнемо да подигнете ово бродоградилиште. Нешто што је било највеће речно бродоградилиште у СФРЈ и једно од два највећа у Европи, је управо овде у Србији. Огроман је потенцијал и ми ћемо вам помоћи. Посебно ми је драго што ће од септембра у Средњој техничкој школи у Апатину почети са радом систем дуалног образовања који ће практично бити подршка и овој инвестицији и Бродоградилишту. Можемо сви заједно да будемо задовољни овим почетком, надам се да ће у будућности бити посла и да ћете ускоро славити број од 400 запослених радника. Влада је ту да помогне – обећала је председница Владе Србије.

Милан Шкрбић, председник Општине Апатин, изразио је задовољство посетом премијерке. Шкрбић је навео да је захваљујући Василију Пецићу, његовим сарадницима и породици, купљено некада највеће речно бродоградилиште у Југославији.

-Ово предузеће је имало 800 запослених, између 300 и 400 теренских радника, а радили су се речно-морски бродови од 120 метара дужине, 16 метара ширине и носивости преко 5000 тона. Били су то бродови хладњаче, за расути терет, чупачи сидара, катамарани, а рађени су за земље Ирака, Бургарске, Русије, Финске, Норвешке и других. Бродоградилиште је било носилац привреде не само Апатина, Западнобачког округа него целе Војводине. Апатин је у то време са осталим привредним субјектима којих је било 41, био град са највећим просеком плате. Данас није тако, зато је ту премијерка да нам помогне - рекао је Шкрбић.

ГАЛЕРИЈА

Извор: https://www.025info.rs/