ПОЧЕО СА РАДОМ САВЕТ ЗА МЛАДЕ У АПАТИНУ

19.11.2020.

У просторијама конференцијске сале Центра за социјални рад у среду 18. новембра 2020. године одржан је први састанак Савета за младе општине Апатин.

Да подсетимо, крајем претходне године Општинско веће је на иницијативу грађана донело одлуку о формирању Савета за младе, али због пандемије и других техничких изазова чланови се нису уживо састали од тад.

Савет за младе је радно тело које учествује у изради и спровођењу локалне омладинске политике, доноси планове и одлуке који се тичу младих, иницира пројекте и сарадње које се тичу младих и многим другим активностима дефинисаним Статутом општине.

Њега чине подједнако млади и запослени у инситуцијама и организацијама које се баве младима на локалу. Међу 11 чланова налазе се: Милка Баста, психолог у Центру за социјални рад која је и председница Савета, затим Радован Ђукић, заменик председнице општине и Наташа Ћурчић испред локалне самоуправе, потом Милан Дражић, директор Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“, Марија Рапаић, специјални педагог у ОШ „Жарко Зрењанин“. Испред редова удружења ту су Никола Добријевић, омладински радник ЦЕКОС-а, те председница сонћанских мажореткиња Маја Крстин. Поред њих чланови су и још четири младе особе из сваког села у општини: Дајана Никшић из Пригревице, Јелена Шегрт из Сонте, Рамон Радочај из Свилојева и Хенриета Ходовањ из Купусине.

На састанку се разговарало о текућим изазовима када су у питању млади у Апатину. Констатовано је да је Апатину до сада недостајао континуитет у развијању омладинске политике и да је потребан заједнички рад свих укључених актера како би се створиле промене.

Важна тачка дневног реда је био и Локални акциони план за младе који је донесен 2015. године на период од пет година и који сада истиче. Присутни су се сложили да је следећи важан корак доношење новог ЛАП-а за младе, а потом на основу њега и реализација предвиђених активности и мобилизација свих могућих ресурса које Апатин има како би се створиле боље прилике за младе.

Следећи састанак је заказан за месец дана када ће се видети који су даљи кораци које је потребно спровести.