ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ У ОПШТИНИ АПАТИН

15.02.2021.

Србија данас обележава дан када је отпочела борба за њено ослобођење од вековног ропства под османлијским царством. 15. фебруара 1804. године у Орашцу, Карађорђе Петровић подиже устанак који ће убрзо Србији донети прве слободне територије и утабати пут којим Србија постаје кнежевина. На исти дан, 1835. године Србија коју је тада предводио кнез Милош Обреновић доноси Устав којим је извршена подела власти на законодавну, извршну и судску, што се и данас сматра стандардом демократије и уставности. Као први кораци у формирању модерне српске државе, данашњи датум се сматра изузетно значајан, те се обележава као дан Републике Србије.

Тим поводом, делегација општине Апатин коју је предводила председница Дубравка Кораћ, директори јавних предузећа, представници удружења Субнор, Резервних војних старешина, Пензионисаних војних лица, Удружење ратних ветерана „Партиотски фронт“, те представници политичких партија СНС и СПС, положили су венце и цвеће на спомен обележја погинулим борцима за ослобођење наше земље.

Полагању цвећа, претходило је интонирање химне Србије у извођењу Зоране Мрђе и беседа коју је говорио председник удрућења Резервних војних старешина, пуковник у пензији, Жељко Обрадовић.