МУРАЛ У ЧАСТ АЛАСА

06.05.2019.

Најпознтији српски улични уметник, Андреј Јосифофски, познатији под надимком Пијаниста ових дана завршава свој највећи мурал у Апатину. Мотив је слика старог аласа, који припрема рибљи паприкаш и она најбоље описује вишевековну традицију рибарства у Апатину, у чију част се више од пола века одржавају и традиционалне рибарске вечери. Управо из тог разлога за мурал је изабрана четвероспратница у центру Апатину, на тргу Никола Тесла где за време трајања фестивала врви од туриста и локалаца.

За осликавање мурала на преко 300 квадрата, Јосифовски користи камион са корпом, а акрилне боје за фасаду и лоши временски услови додатно отежавају рад.

-Нисмо имали среће са временом, било је хладно са доста пљускова. Нисам навикао да радим по оваквом времену, каже овај уметник. Иако је претходних неколико дана без престанка и по киши, осликавао мурал, каже да му је част што је главни симбол Апатина управо он осликао и што се налази на градском тргу.

Поред бројних грађана, муралом је задовољна и заменица председника општине Апатин, Дубравка Кораћ. -Ово је омаж људима који су задужили овај град, чија имена нису позната, а који су својим занимањима, бораваком и радом на Дунаву обележили историју Апатину. Алас и рибљи паприкаш, једно занимање и специјалитет по којима је Апатин надалеко познат, прокоментарисала је заменица председника.

Локација се наметнула сама. -Ова зграда је свакако раније била у фокусу због фасаде која је била у лошем стању, а која је током рибарских вечери бројним гостима у првом плану. Одлучили смо да је обновимо, а након тога је уследио и предлог из Туристичке организације да на њу додамо и мурал, објашњава Kораћева.

ФОТОГРАФИЈЕ

Извор: www.radiodunav.com