МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ И ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР БОЖИЋ У ПОСЕТИ ГАЗДИНСТВУ У ПРИГРЕВИЦИ

24.07.2021.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић у пратњи Покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомира Божића, те представника локалне самоуправе, обишао је данас пољопривредно газдинство породице Ловрић у Пригревици где је са домаћином и другим пољопривредницима наше општине разговарао о актуелним темама из свог ресора.

  • Овде сам пре свега да људима укажем на све програме које министарство пољопривреде у месецима испред нас планира да понуди. Са друге стране желим да разговарам са људима о ратарству, завршена је жетва пшенице и имамо 3,5 милиона тона пшенице коју смо складиштили, што је за 17% бољи резултат од претходне године и то ову годину по приносима пшенице чини рекордном, рекао је министар Недимовић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде се осврну и на складиште биомасе које је започето 2016. године да се гради у Пригревици.

  • Обећао сам претходни пут када сам био, али нас је Корона омела, да тај објекат који је започет и довршимо. Надам се да ћемо кроз буџет то следеће године финансирати, каже Недимовић

На питање новинара за теме о којима ће разговарати са локалним пољопривредницима, министар Недимовић је најавио конкурсе за механизацију, светске банке за сточаре, као и ИПАРД 1 који је отворен наредна два месеца.

Покрајински сектретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић се захвалио домаћинима на гостопримству, као и представницима локалне самоуправе на приређеном дочеку.

  • Секретаријат за пољопривреду има 28 конкурса у текућој години, један део се односи на локалне самоуправе, а већина на пољопривреднике. Милијарду динара је опредељено за подстицаје кроз различите конкурсе, рекао је Божић

Покрајински секретар се осврнуо на конкурс за механизацију који је завршен, где су била издвојена средства од 100 милиона динара, као и завршени конкурс за наводњавање за који је издвојено 370 милиона динара и потписано 707 уговора, те конкурс за младе пољопривреднике где је неколико младих пољопривреднике са територије наше општине добило средства, а на располагању је било 200 милиона динара.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ је рекла да је велика част за нашу општину што има прилику да угости министра и покрајинског секретара из области пољопривреде, водопривреде и шумарства.

  • Оно што је план општине Апатин, јесте да као и претходних година помогне кроз конкурсе сточаре, пчеларе и задруге, за шта је у буџету опредељено 5 милиона динара, поручује Дубравка Кораћ.

Председница општине Апатин је изразила задовољство што је у гостима код једног младог пољопривредника који се школовао и вратио у своје село да ту ради и привређује.

Задовољство што је угостио министра и покрајинског секретара није крио ни млади пољопривредник из Пригревице Ловрић Петар.

  • Моје газдинство бави се ратарством, а родитељи се баве сточарством. Обрађујемо око 150 јутара земље. Преко ИПАРД фонда смо конкурисали и добили средства за трактор. Без нових технологија тешко се може ићи даље у посао, те нам веома значе подстицаји која дају и министарство и покрајински секретаријат, рекао је Петар Ловрић.