КРЕНУЛИ РАДОВИ НА ПРИСТАНУ

19.02.2020.

У Апатин је допремљена челична конструкција новог пристана. Платформа дужине 53 метра, ограда, битве и све остало завршено је у Умци где извођач радова ПД МИП „Градинг“ доо из Обреновца има свој погон. Комплетна конструкција заједно са дизалицама уз помоћ бродова допремљена је у Апатин, где су почели радови на монтажи пристана.

-Године 2017. у ноћи са 13. на 14. јануар лед је оковао и разбио пристан. Од тада до данас је прошло много времена, али његова обнова није једноставан посао. Требало је прво обезбедити средства, направити идејни пројекат, обезбедити све потребне дозволе за рад. На тендеру код Министарства трговине, туризма и телекомуниација добили смо више од 50 одсто потребних средстава, а остало је обезбедила општина Апатин. Цео пројекат реконструкције пристана укупно кошта 40 милиона динара. Послове су на тендеру добили људи који су најбољи, од надзора до фирме која ради, то су куће које учесвују и на изградњи Београда на води. Стари пројекат није ваљао, а овај нови је сасвим другачији и има заштиту од леда, рекао је Милан Шкрбић, председник општине Апатин који је додао да ће пристан бити завршен за двадесетак дана.

-У Апатин смо са опремом дошли пре три дана. Радимо на вађењу старих поломљених шипова, постављамо нове и качимо понтон који је три месеца прављен у нашем погону. Вађење старих шипова не тече глатко, па ће, вероватно, рониоц сутра морати да их сече. Због вакума не могу да се тренутно ишчупају, па ако не успемо до краја дана да их извучемо, сутра ћемо их морати сећи. Радови ће трајати од седам до десет дана, а на пристану ради осам радника, изјавио је Миодраг Стојковић, власник и директор предузећа МИП „Градинг“ које изводи радове на путничком пристаништу у Апатину.
Након пуцања пристана често су се чули коментари о лошем избору локације и недовољно квалитетној изградњи.

Мишљење о томе, као и начину изградње новог пристана, дао је Војкан Вулетић, одговорни пројектант на санацији и реконструкцији пристана у Апатину испред фирме „Ахис“ као главни и одговоран за надзор над извођењем радова.

-Фирма „Ахис“ и ја лично цео живот се бавим хидрограђевинским објектима, лукама, пристаништима, маринама, па није било тешко да прихватимо посао реконструкције пристана у Апатину, посебно узевши у обзир да сам правио и вашу марину. Локација пристана је добра и логична, обзиром да није у матици водотока и згодна за пристип домаћих и међународних великих путничких бродова. Претходно решење је било коректно технички урађено, али за међународна путничка пристаништа понтони не би требало да буду плутајући већ челични јер су много флексибилнији и отпорнији на мраз, пронос санти леда и слично. Надамо се да ће ово решење бити много боље него претходно, обзиром да је до хаварије дошло 2017. године када је у јануару био велики ледоход, односно, ледостај, каже Војкан Вулетић.

Општина Апатин је у сарадњи са бродским агенцијама већ направила прве договоре о пристајању бродова крузера на пристан, а њихова бројност и учесталост у највећој мери зависи од туристичке понуде града и околине.

Извор: https://www.radiodunav.com/