ИСТИНА О БРУТАЛНОМ НАПАДУ НА ПРЕДСЕДНИЦУ ОПШТИНЕ

08.09.2020.

На конференцији за медије која је данас уприличена у „плавој“ сали општинске Управе Апатин, присутним новинарима се обратио предсдник СО Апатин Милан Шкрбић.

Обраћам вам се у намери да јавност буде обавештена о истини поводом напада на председницу општине Апатин Дубравку Кораћ који се догодио у суботу 05.09.2020.

Наиме, општинским службама стигло је више пријава грађана о организацији различитих врста прослава са великим бројем присутних грађана у објекту МС „Елкоп“ у Апатину, иако је важећим уредбама Владе Републике Србије прописано да прославама у затвореном простору угоститељских објеката може да присуствује до 30 особа. Такође, стигле су и пријаве осталих угоститеља наше општине да ће наведеног викенда бити одржана свадбена прослава у објекту „МС Елкоп“. Наведене информације прослеђене су надлежним службама, а како није било званичног обавештења о њиховој провери, председница општине поступила је према допису који је у општину стигао 02.09.2020. од Владе Републике Србије, а у ком се децидно наводи „Посебно Вам се указује на Вашу обавезу као председника општине у виду личне координације и контроле примене и поштовања свих мера, а нарочито мере забране окупљања“.

Не сматрајући да јој је за кретање јавним површинама на територији Апатина потребна пратња или било какво обезбеђење, председница је аутомобилом обишла паркинг наведеног објекта, не улазећи на било чији приватан посед. По поласку са локације, након задржавања које је трајало непуна 2 минута, председница је брутално нападнута од стране власнице објекта Рајшић Сандре, која је насилно отворила врата приватног аутомобила Кораћеве, засула је увредама, покушала да изведе из аутомобила, а читав догађај снимала камером свог мобилног телефона. Покушала је да заустави и спречи возило којим је председница управљала, а које се кретало у правцу Апатина, до доласка свог оца Срете Миличевића. Срето Миличевић је у видно алкохолисаном стању стигао до аутомобила председнице носећи у рукама циглу, којом је, након што није успео физички да се сукоби са председницом, ударио по аутомобилу и разбио задње стакло. Догађају је сведочио очевидац који је потврдио да су се немиле сцене одиграле на наведени начин, док су власница објекта и њен отац дали опречне изјаве, где је власница тврдила да је отац у том моменту штитио од напада председнице, док је отац у првом тренутнку изјавио да догађају није ни присуствовао, јер је био код пријатеља на викендици када се све збивало. Срето Миличевић је приведен и задржан 48 сати, а након тога је пуштен да се брани са слободе. Такође, поднесена је и кривична пријава против Рајшић Сандре.

Битно је да јавност зна да је током истог викенда, тачније већ наредног дана, у истом објекту „МС Елкоп“ одржана прослава са преко 100 званица. Након притужби грађана, на лице места су изашли комунални инспектори и полиција, међутим они су били спречени да у објекат уђу од стране власнице објекта и њених запослених, због чега је комунална инспекција издала прекршајни налог и казнила МС „Елкоп“ са 120 000 динара.

Овим путем желим да поручим да Скупштина општине Апатин најснажније осуђује напад на институцију председника општине, а посебно напад на прву жену председницу општине. Институције општине Апатин одлучне су да стану на пут бахаћењу појединаца, а не постоји адекватнији назив за такво понашање власице објекта и њеног оца, који су безочним лажима покушали да се у јавности оправдају и изазову сажаљење. Недопустиво је у ери пандемије светских размера, ризикујући здравље запослених и гостију, а искључиво ради личног интереса, понашати  се толико неодговорно и организовати масовна славља за више стотина људи и том приликом нападати институције чија је дужност да брину о спровођењу законских мера.

Општина Апатин благовремено ће обавестити јавност о исходу судског процеса. Институције општине Апатин остаће истрајне да резултати до сада спроведених мера у борби против ковида остану на завидном нивоу, док ће грађани бити сведоци да ни један појединац, ма колико  бахат и силан био, неће моћи да буде изнад система.