ИНВЕСТИРАЊЕ У СЕЛА ПОДИЖЕ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА МЕШТАНА КОЈИ У ЊИМА ЖИВЕ

22.02.2019.

У великој сали СО Апатин, данас је за апатинске медије о улагањима у села општине Апатин, а конкретно о Пригревици, говорио председник општине Апатин Милан Шкрбић.

Једно од предизборних обећања СНС било је подизање квалитета живота у апатинским селима. Најбољи доказ да смо на правом путу и да то чинимо јесте Пригревица.

Последњих неколико месеци неке од инвестиција су завршене, неке су започете и у току су, а много посла нам тек и предстоји. 

Током прошле године су започети радови на некадашњем  „Мотелу“ где су многи Пригревчани проводили своје слободно време. Циљ у наредном периоду јесте да се излешту врати стари сјај, као и да се направи доста спортских садржаја.

Развој омладине кроз спорт је веома значајан, те смо јесенас отворили теретану на отвореном коју су заједно изградили општина Апатин и Покрајински секретаријат за спорт и образовање. Вредност инвестиције износила је око 5,5 милиона динара, са тиме да је из покрајинских фондова добијено 2,5 милиона, а остало је финансирала општина Апатин. 

Крајем прошле године Пригревица је добила нови атарски пут. Ово је иначе само један у низу атарских путева који су се радили у апатинској општини, а вредност инвестиције је 31 милион динара од чега је локална самоуправа из буџета одвојила 17 милиона, док је је преостали новац обезбедио Покрајински секретаријат за пољопривреду.

Почетком ове године завшени су  радови на изградњи водовода од Свилојева до Пригревице у дужини од 3800 метара. Вредност инвестиције је око 20 милиона динара, а њена реализација је значајна јер су се баш на овом делу често дешавали кварови на старим и дотрајалим цевима што је узроковало честе нестанке воде.

Негде у исто време је завршено и комплетно реновирање вртића у овом селу. Наиме захваљујући средствима Министарства задуженог за демографију кроз пројекат  мера популацијоне политике, добијено је 11 милиона динара. Осим техничких ствари, у вртићу ,,Лептирићи'' у Пригревици урађен је и потпуно нови ентеријер, набављен је нови намештај, а кроз ову инвестицију локална самоуправа је показала да брине о најмлађима.

Оно што је био велики проблем у ОШ „Младост“ у Пригревици јесте кров који је прокишњавао. Општина Апатин је обезбедила  11 милиона динара за реконструкцију крова, а  радови су тренутно у току тако да ће и овај проблем бити решен. 

Оно на чему инсистира ЕУ јесте искориштавање природних извора енергије, а самим тим и уштеду и смањење коришћења електричне енергије. С тим у вези, општина Апатин је конкурисала и одобрена су нам средства за три модерна стајалишта од којих је једно постављено у Пригревици испред апотеке код Трга хероја. Ово стајалиште само производи енергију са којом ће се осветљавати и захваљујући којој ће путници и грађани који се ту нађу моћи допунити своје мобилне телефоне. Укупна вредност ове инвестиције је око 3.600.000,00 динара. 

Ту наравно није крај када су улагања и уштеда електричне енергије у питању јер је Управа за капитална улагања АП Војводине подржала пројекат  адаптације јавног осветљења на територији МЗ Пригревице у ЛЕД технологију, са увођењем аутоматског даљинског управљања и надзора који је поднела општина Апатин, те је за реализацију истог одобрено 25.581.420,00 динара.

Инвестирање у села подиже квалитет живота мештана који у њима живе, а то је једини начин да покушамо задржати људе у нашим селима. Велики посао нам преостаје у наредном периоду да урадимо по том питању у будућности не само у Пригревици, већ и у свим селима апатинске општине. - рекао је Шкрбић