И ОВЕ ГОДИНЕ МЗ АПАТИН ФИНАНСИРА ЧЕТВРТИ ПОКУШАЈ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ

29.03.2019.

На данашњој седници Савета МЗ Апатин донета је одлука о условима, правима и висини једнократне помоћи за вантелесну оплодњу. Тим поводом, за апатинске медије, говорила је секретар МЗ Апатин Александра Милкић. 

Као и прошле године право на остваривање ове једнократне помоћи  у висини од 250.000,00 динара, имају сви подносиоци захтева са територије МЗ Апатин којима је констатована неплодност и то под условом да су претходно искористили три покушаја остваривања овог права из средстава републичког здравственог осигурања. Такође, парови који су започели процедуру вантелесне оплодње о сопственом трошку за четврти покушај, а који није финасиран из средстава обавезног здравственог осигурања, имају  право на накнаду трошкова уз приложене рачуне до висине 250.000,00 динара. – рекла је Милкићева

Средства за ове намене обезбеђена су из месног самодоприноса  1% који је по први пут заведен 1. јануара 1994.године, а захтеве за остваривање помоћи за вантелесну оплодњу подносе се комисији Месне заједнице Апатин. 

Такође, на данашњој седници Савета донет је  и једногласно усвојен Правилник о ближим условима, критеријумима и поступку остваривања права за накнаду ових трошкова за вантелесну оплодњу. 

Након остваривања овог права корисник средстава је дужан да Месној заједници Апатин достави извештај о наменски утрошеним средствима у року од 6 месеци од дана када је извршена уплата средстава од стране Месне заједнице. Јавни позив за једнократно новчано давање за вантелесну оплодњу ће бити објављен у средствима јавног информисања и на сајту општине Апатин и трајаће до утрошка средстава која су опредељена за ове намене. Јавним позивом је назначена документација која се мора доставити ради остваривања овог права, а за сва питања и нејасноће заинтересовани грађани се могу обратити стручној служби месне заједнице Апатин. – сазнајемо од секретара МЗ Апатин