ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ЗАДОВОЉАВАЈУЋА, НЕМА РАЗЛОГА ЗА ПАНИКУ, АЛИ НИ ЗА ОПУШТАЊЕ

17.11.2020.

Епидемиолошка ситуација у општини Апатин је задовољавајућа, али разлога за опуштање не би требало да буде јер постоји 15 наших суграђана који су позитивни на вирус Ковид 19 и постоји повећан број прегледа у црвеној зони, сазнајемо од помоћника директора Дома здравља Апатин, Бранке Бајић, која је уједно и апелова на све грађане да избегавају гужве и поштују донете мере.

Највеће задовољство ће бити, да као што је и сад тренутно са ових 15 људи, ми немамо хоспитализованих пацијената. Сви људи су у кућној изолацији и надам се да ћемо проћи најбоље могуће што можемо у овом момент, каже Бранка Бајић

Помоћник директора Дома здравља Апатин рекла је да дневно буде и преко 20 прегледа у Ковид амбуланти.

Овим путем апелујем да у црвену зону долазе само људи који имају температуру, малаксалост, кашаљ, симптоме прехладе или грипа, док сви остали могу телефонски да се информишу и добију савет како се неби стварала гужва и паника. Ковид амбуланта ради од 9 до 17 часова, а преглед пацијента траје око 20 минута, те такође апелујем на грађане да не морају одмах ујутро да долазе већ могу и касније током дана до 17 часова, поручила је Бајићева.

У апатинској Ковид амбуланти се ради комплетна дијагностика пацијената. Сваког дана у њој се налази доктор, као и медицински, лабораторијски и рендген техничари. Зависно од клиничке слике од прегледа, ради се комплетна лабораторијска дијагностика, а уколико је потребно и снимак плућа. Клиничка слика која се установи, диктира даљи ток да ли ће пацијент бити одвезен у наранџасту зону сомборске болнице или ће бити послат на кућно лечење у изолацију.

У нашој црвеној зони радимо све врсте тестирања уз процену лекара да ли ће се радити серолошки или антиген тест, односно брис ПСР. Сви које се јаве, биће комплетно прегледани и још једном бих замолила да се избегавају било каква окупљања, да се поштују мере, како би све ово прошло на задовољство свих нас, рекла је помоћница директора Дома здравља Апатин.

ХИТНА СЛУЖБА НЕСМЕТАНО РАДИ 24 Ч У АПАТИНУ, КАО И У СОМБОРУ

На питање новинара да прокоментарише рад хитне службе, Бајићева је ракла да она ради 24 сата дневно одвојено од Ковид амбуланте.

Сви пацијенти са температуром одлазе у Ковид амбуланту, док сви остали хитни случајеви (инфаркти, мождани удари, саобраћајни удеси, повреде...), биће збринути у хитној служби, односно уколико је потребно, биће превезени у сомборску болницу где се раде сва ургентна стања и малигнитети. Они су зауставили свој програм што се тиче оперативног програма специјалистичких прегледа, али све ургентне службе функционишу, тако да нема разлога за бојазан да пацијент неће бити збринут уколико је нека незгода или хитан случај у питању, поручила је Бранка Бајић.

НА ПЕДИЈАТРИЈИ РЕШЕН ПРОБЛЕМ СА МАЊКОМ ДОКТОРА

Што се тиче педијатрије, решен је проблем недостајућег доктора тако што долазе двоје доктора специјалиста из Сомбора Богданка Пушић и Драгана Шарац, као  и Адријана Лазаревић из Оџака. Четири пута недељно, сада у свакој смени имамо покривено са два педијатра, поред лекара опште праксе. Успели смо да решимо све вакцинације које су нам заостале из претходног периода, међутим дешава се да када позовемо родитеље са децом на заказану вакцинацију, да се од 10 позваних, половина не одазове, а долази нам докторка из Сомбора. Овим путем зато апелујем на родитеље и да се одазову на вакцинације, а исто тако и да уколико су у немогућности да дођу, да се барем дан раније јаве како бисмо могли направити распоред са другом децом која чекају, рекла је Бајићева.