ЦСР АПАТИН ОД МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ ДОБИО 1.480.000 ДИНАРА ЗА ЗАВРШЕТАК САВЕТОВАЛИШТА ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

19.07.2017.

Министар правде, Нела Кубуровић, уручила је у Београду уговоре добитницима конкурса за доделу средстава прикупљених на основу кривичног гоњења (опортунитета), којима су средства у износу од 351.509.000 динара додељена за пројекате из области здравства, просвете, социјалне политике, културе и других.

На конкурс се пријавило 763 пројеката, а Влада Србије је на предлог Комисије министарства која је оцењивала сваки пројекат, донела решење којим су средства расподељена на 97 корисника.

Кубуровић је истакла да пројекти који су финансирани тим средствима за циљ имају обнову неопходне инфраструктуре школа и вртића, набавку потребне опреме, недостајућих санитетских возила и медицинске опреме, помоћ жртвама трговине људима, подршку жртвама насиља у породици, подршку особама са инвалидитетом, реновирање и опремање установа културе, организовање културолошких манифестација.
Међу корисницима средстава је и Центар за социјални рад Апатин.

У истом периоду када је Министарство правде расписало конкурс, Покрајински секретаријат за социјалну покитику, демографију и равнотежу равноправност полова је расписало сличан јавни конкурс. Тим од три радника из Центра за социјални рад Апатин ( Милка Баста, Љубомир Сучевић и Душко Бурсаћ ) прикупили су конкурсну документацију и написали предлог пројеката, којим су тражена средстава за завршетак Саветовалишта за борбу против насиља у породици са заштиценим становањем за жртве насиља. 

- И Министарство правде и Покрајински секретаријат препознали су значај пројекта и добробити које реализација оваквог пројекта доноси, те су ценећи све елементе при одлучивању о додели средстава, доделили висок број бодова пројекту нашег Центра и средства су одобрена од стране обе институције.

Законом смо обавезни да прихватимо средства само једног оглашиваца јавног конкурса и одлучили смо се да уговор о додели средстава потпишемо са Министарством правде. Вредност нашег пројекта износи 1.480.000 динара, а та средства су намењена завршетку унутрашњих радова, увођењу грејања и опремању Саветовалишта за борбу против насиља у породици са заштиценим становањем за жртве насиља, рекла је за  Николина Сучевић, вд директора Центра за социјални рад у Апатину, а која је у Београду присуствовала свечаном потписивању уговора.

 

 

Рок за реализацију пројекта је крај 2017. године, за када је најављена и посета ресорног министра, Зорана Ђорђевића, и министарке правде, Неле Куборовић.

Додели уговора присуствовали су још и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, министар здравља, Златибор Лончар, министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, и министар културе и информисања, Владан Вукосављевић.

Они су се захвалили Министарству правде и министарки Кубуровић на средствима која су додељена тим областима, наводећи да је у питању веома значајан износ који ће на најбољи могући начин допринети побољшању услуга и рада у многобројним институцијама чија је делатност од изузетног значаја за грађане.