АПАТИН ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА КОЈИ ЋЕ БИТИ ПЛАЋЕН НОВЦЕМ ДОБИЈЕНИМ ИЗ НАГРАДНОГ ФОНДА ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ

01.06.2020.

Програм владе Швајцарске „Реформа пореза на имовину“ и општина Апатин усагласили су све детаље око трошења новца добијеног у такмичењу за најбољу општину у области наплате пореза на имовину. У договору са грађанима, одлучено је да износ од 150.000 франака буде потрошен на изградњу дечијег игралишта са пратећим садржајима, које ће се налазити у Блоку 112.  

„Остало је још да се усагласе неки технички детаљи, али најважније је да је договор постигнут и да грађани Апатина знају да ће добити функционално и веома лепо дечије игралиште. По плану, све би требало да буде завршено најкасније у првој половини идуће године“, рекао је Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Реформа пореза на имовину“.

Општина Апатин освојила је трећу награду у конкуренцији 44 општине из целе Србије, које су се такмичиле у прикупљању пореза на имовину и ажурирању базе података о некретнинама. Апатин је пописао око 11.000 некретнина које су до тада биле ван пореске евиденције.

„Порез на имовину најзначајнији је сопствени приход општине, и у просеку чини преко 50 одсто удела у свим приходима које општина наплаћује. Новац од пореза на имовину остаје у буџету општине, и његова основна намена је финансирање локалних потреба становништва, као што су комунално уређење, школе, вртићи, локални путеви“, каже Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Реформа пореза на имовину“.

Програм Швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“ спроводи се заједнички са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина. Осим Апатина, новац су добили и Мали Зворник, Горњи Милановац, Љубовија и Бор, у укупном износу од милион швајцарских франака.

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ИГРАЛИШТЕ