АМБАСАДОРИ ОДУШЕВЉЕНИ АПАТИНОМ, ДУНАВОМ И РИБЉИМ ПАПРИКАШЕМ

12.06.2021.

Општина Апатин јуче је угостила дипломатске представнике десетак држава, између осталих и амбасадоре Немачке, Белгије, Израела, Египта, Мексика, Кипра, Камбоџе и Албаније.

Висока делегација имала је прилику да се упозна са историјским знаменитостима и богатим мултикултуралним наслеђем овог панонског града. Посебну пажњу гостију привукле су историја Апатина и сакрална архитектура овог места, а у Музеју Подунавских Немаца сазнали су о прошлости немачке заједнице и видели су ретке артефакте из историје овог краја.

Интересовао их је и пројекат рестаурације апатинске синагоге, а амбасадори су били фасцинирани причом о познатом апатинском композитору јеврејског порекла, Палу Абрахаму.

„Део посете било је и крстарење Дунавом у нашем туристичком бродићу „Апатинка“, где су дипломате имале прилику да виде многе ретке врсте птица које имају станиште у Специјалном резервату природе Горње Подунавље“, рекла је Љиљана Крец из ЈП Марина Апатин.

Делегацију је угостила и Апатинска пивара, где су се амбасадори и дипломатски представници упознали са три века традиције пиварства, а пробали су и различите врсте пива које се производе у овом граду.
„Организација овако комплексне посете није била нимало лак задатак, али верујем да смо успели да представимо нашу општину у одличном светлу и да гости одавде одлазе са изузетно позитивним утисцима.

Разговарали смо о потенцијалима за сарадњу у областима туризма, привреде и културе“, рекла је том приликом председница општине Апатин, Дубравка Кораћ, која је била и домаћин посете.

Дан у Апатину амбасадори су завршили уз апатински рибљи паприкаш, а приређена им је и демонстрација припреме овог познатог јела.