БЕСПЛАТНО НА ФЕСТИВАЛ ПОТПИС И ОВЕ ГОДИНЕ

19.09.2019.

И ове године Културни центар општине Апатин организује четврти по реду фестивал кратке форме „Потпис“ који ће се одржати од 25. – 27.09.

Тим поводом расписан је конкурс за најбољу причу кратке форме за награду „Миодраг Борисављевић“. Селектор овогодишњег конкурса књижевница Јелена Ленголд донела је одлуку да за 2019. годину титулу лауреата понесе Јадранка Миленковић из Ниша за причу „Страх“ под шифром „Алхамбра“. На конкурс је стигло 138 прича са различитом тематиком.

У најужи избор ушле су и приче „Овако ми је добро“ Александра Јовановића из Врања, „Гастро“ Јане Растегорац Вукомановић, „Сада“ Наташе Милић, „Прст“ Тање Милутиновић, све три из Београда, „Холивуд“ Марка Поповића из Врбаса и прича „Све што знам о птицама“ Миљана Милановића из Зајечара. Доделом награде ће се отворити фестивал, а награда се састоји од повеље са ликом Миодрага Борисављевића и новчаног износа. У оквиру фестивала представиће се кратки документарни филм, потом представу, изложбу и концерт.  – рекла је директорица Културног центра Апатин Данијела Обрадовић

О појединачним темама су поред Данијеле Обрадовић говорили и уредници фестивала Милорад Баста, Душан Гладић и Јована Момчиловић.

Филм ,,Маестро “ сниман је током 2016. године, а режирао га је Бошко Милосављевић. Продуцент је Милан Кићевац, директор фотографије Душан Петровић, а монтажер Горан Мијић. Композитор је Владимир Тубић, анимације потписују Саша Кнежевић и Давор Кроња, а извршни продуцент је Никола Дробњаковић.

Публици ће бити приказана готово непозната прича о руском уметнику који је у младости сарађивао са Станиславским, Немирович -Данченком и Мејерхољдом; као емигрант,  1920. године, бежећи од бољшевика, овај бриљантни уметник долази на наше просторе... и постаје незаобилазан део српске позоришне историје. Он је један од најистакнутијих уметника које смо имали, човек који је подучавао генерације српских глумаца и редитеља, близак пријатељ Бранислава Нушића.


Његови ученици били су неки од најзначајнијих редитеља и глумаца са ових простора. А као младе глумице, са њим су сарађивале и Мира Бањац и Рената Улмански.Ово су њихова сећања. Наратор је Милош Биковић, a Ракитинове цитате изговара Милан Цаци Михајловић.

Филм ће бити приказан првог дана фестивала у среду 25. септембра у малој сали општинског Културног центра од 20 часова.

Другог дана фестивала, тачније 26.09. од 20 часова у великој сали Културног центра биће одиграна позоришна представа „Последња шанса“. Она је одушевљавајућа комедија која више од четири године заредом обара рекорде гледаности, инспирише и враћа осмех на лица публици која сваки пут, без изузетка, нескривено ужива у причама и авантурама главне јунакиње. Након више од 150 играња, у земљи и иностранству, ова монодрама, “са смејањем и певањем”, наставља да прича причу о Великом брату, свету забаве, „рејтинзима“ и гледаности, свету у коме фризерка Гоцили покушава да оствари свој никад остварени сан: да пронађе мужа. Представа је однела Златну колајну Фестивала пантомиме и монодраме 2010, прву награду 15. Фестивала малих форми у Српском Сарајеву и прву награду на 9. Међународном фестивалу “Златни витез” у Москви. Играна је у Америци, Канади, Немачкој, Швајцарској, Енглеској, Црној Гори, Републици Српској, као и широм Србије. На текст Мирјана Бобић-Мојсиловић, глуми Сузана Петричевић.

Трећег, последњег дана, у галерији Меандер од 19 часова, биће отворена међународна изложба Ex Libris. од 176 радова од  48 аутора из Кине, Тајланда, Норвешке, Немачке, Америке, Црне Горе,  Русије, Белорусије, Украјине, Пољске, Белгије, Италије, Румуније, Бугарске, Словеније, БиХ, Мексика, Аргентине, Турске и Србије. 

Према пропозицијама конкурса аутори су послали своје радове на две теме, прва, Време, и друга  тема је слободна.

Ex Libris је облик примењене графике у оквиру формата А6. Појављује се у 15. веку са појавом штампане књиге као налепница  на унутрашњој страни која је означавала симболима, фигурама или словима  име власника или аутора књиге. Касније Ex Libris се развио  у посебну област примењене графике погодне за  начин  ликовног изражавања  у малом формату. Данас је Ex Libris  веома развијена област са широким спектром примене различитих графичких техника од оних класичних до најсавременијих као што је примена специјалних боја и бојених ефеката и обраде на рачунару и дигиталне штампе. Ex Libris је више  од графике, он је тражен предмет колекционарства. Овом изложбом, која ће трајати до 17. октобра, постојећа колекција сада броји 900 Ex Libris-a.

Фестивал се затвара концертом састава Калем у малој сали Културног центра од 20 часова. Калем је састав који изводи традиционалну музику балканских простора, одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји коју носи: Приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува.

Стефан Илић је певач, виолиниста и композитор који је своје основно и средње музичко образовање завршио у школи за музичке таленте у Ћуприји где је већ као веома млад показивао наклоност ка креативном раду. Након завршене музичке акадамије у Крагујевцу, започиње каријеру као извођач кроз неколико различитих састава како класичне, тако и традиционалне музике.

Душан Поповић Липовац је гитариста и композитор. Средњу музичку школу завршио је у Београду, а музичку академију у Новом Саду. 2014. године бива изабран као један од 50 стипендиста руске владе за летњу школу Интернационалног фестивала Православне хорске музике у Санкт Петербургу где проучава јерменско, византијско и рано хришћанско певање у аутентичном моду. Исте године уписује Мастер студије музичког истраживања у Мурсији, Шпанија.