СВЕ СПРЕМНО ЗА ПОЧЕТАК 24. АСИКС АПАТИНСКОГ ДУНАВСКОГ ПОЛУМАРАТОНА

18.10.2019.

Апатин је среман за почетак, 24. АСИКС Апатинског Дунавског полумаратона, који стартује  у недељу 20. октобра у 11,00 часова у Бањи Јунаковић, а чији је технички организатор Атлетски клуб Апатин.

На старту ове сада већ велике атлетске спортске манифесатције, појавиће се преко 850 такмичара и такмичарки из Русије, Румуније, Мађарске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије.

Мото овогодишње трке „Остани без даха за Плућну хипертензију“. Хуманитарна акција коју организатор 24. АСИКС Апатинског Дунавског полумаратона, реализује са организацијом Плућна хипертензија Србија (Inspired by HOPE) у циљу подизања свести у јавности о Плућној хипертензији.

 

У оквиру догађаја која има спортско-забавно-хуманитарни карактер, одржаће се трке на 21 км и 097 метара, Fun&Fit –Минаква трка здравља на 10 километара, штафетна трка (2х5 километара) са стартом у 11,00 часова. Одмах након старта главних трка, стартоваће хуманитарна трка „Трка за срећније детињство“ која се реализује у сарадњи са Црвеним крстом Апатин у којој ће наступити деца на 400 метара.

 

Пријавни центар за преузимање стартних бројева отворен је у суботу од 19,00 до 21,30 часова (Бања Јунаковић – главна рецепција), у недељу на дан трке пријемни центар биће отворен на истом месту од 07,30 до 10,30 часова. Пријаве за дечију трку, врше се пре старта од 10,00 до 10,30 часова испред главног улаза у Бању Јунаковић у недељу 20.10.

 

Стаза је равна и сертификована од стране официјелног мериоца, сваки километар у полумаратонској трци биће обележен. Полумаратонци трче два круга 5,3 км и 15,8 км (на стази ће се налазити 11 окрепних станица), док ће тркачи на 10 километара трчати два круга 5,3 км и 4,7 км (са три окрепне станице).

 

Стаза на којој ће тркачи трчати креће од старта у Бањи Јунаковић, кружни ток, лево према Пригревици (окрет на крају Пригревачке шуме), назад до кружног тока, пролаз кроз Бању Јунаковић, кружни ток, тркачи на 10 киломатара окрећу код рибњака Поповић, ок полумаратонци настављају Пригревачком улицом, Марка Орешковића, Српских владара, Дунавска, Дунавском обалом до Плаве руже. Саобраћај ће бити обустављен од 10.45 до 14,00 часова (на тим деоницама).

 

За здравље тркача на стази и у циљу биће задужена медицинска служба из Дома здравља Апатин. Суђење на такмичењу спровешће Збор атлетских судија Сремске Митровице.

 

Током реализације догађаја биће уприличен богат културно-забавни програм у зони старта и циљ у Бањи Јунаковић где ће тркаче забављати чланови КУД „Дунав“Апатин, мажореткиње из Апатина и Сонте, тамбурашки оркестар „Дунавски бисери“, док ће на стази атмосферу подизати апатинска рок група „Прљави ромео“, Чапо Јосип са својом групом, dj Александар Мирић и други.

 

Партнери трке:, Атлетски савез Србије, Општина Апатин, Бања Јунаковић, Спортски савез Апатина, Туристичка организација Апатина, ТРЕФ спорт АСИКС Србија, Фан и фит Београд, Венера Бајк Суботица, Минаква Нови Сад, Агенција Анаконда, Стојанов д.о.о. Нови Сад, Инфо тим Гармин Србија, Колачић среће Београд, Данубиус Нови Сад, 2. Мај Апатин, Уна Апатин, Скаут Фруља, ЈКП Наш дом Апатин, Удружење Чачана у Чачку, Црвени крст Апатина и Сомбора, Атлетско рекреативни клуб Сомбор, КУД Дунав, мажореткиње из Апатина и Сонте, Удруга здраво трчање Осијек; Добро јутро Апатине, Кањишки фестивал трчања и пливања, Бањалучки полумаратон и Новосадски маратон.