РУСКИ ПРИВРЕДНИЦИ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ АПАТИН

14.09.2017.

Општину Апатин данас је посетила делегација из Русије коју су чинили привредници, али представници министарстава коју је примио председник општине Апатин, Милан Шкрбић са својим сарадницима.

Шкрбић је гостима пожелео добродошлицу у Апатин и рекао да наша општина има много тога да понуди као и да је Слободна зона велика предност и прилика за инвестирање.

Презентацију слободних зона Србије, као и слободне зоне у Апатину одржали су Видак Томић, саветник у управи за слободне зоне Србије, Маја Куриџа вд директора Слободне зоне Апатин, Ђорђе Вигњевић помоћник председника општине за пољопривреду и Владо Сабадош директор Пољопривредне стручне службе Сомбор.

Томић је у свом излагању рекао да у Србији функционише 14 слободних зона и да је свакој превасходни циљ имплементација политике запошљавања и довођења инвеститора у Србију.- Управа за слободне зоне надлежна је за промоцију, развој, контролу и надзор рада, а поред тога пружа и саветодавне услуге за потенцијоналне инвеститоре. Постоји много погодности инвестирања у слободне зоне, а неке су царинске, фискалне, оне стоп схоп, итд. -рекао је Видак.

Он је додао да локална самоупрва задржава права да инвеститорима понуди још неке погодности које им држава није обезбедила.

Од Маје Куриџе гости су сазнали о потенцијалима које нуди Слободна зона Апатин и областима у које је најбоље улагати када је у питању наша општина. -Три гране привреде које су карактеристичне за наше подручје су туризам, пољопривреда и индустрија и грађевинарство. Апатин има одличну географску позицију јер се налази близу границе са Европском унијом и на реци Дунав које је поред Апатина пловна свих 365 дана у години. Једна од великих предности највеће слободне зоне у Србији јесте и то што је будућа лука припојена њој.- истакла је Куриџа.

Ђорђе Вигњевић и Владо Сабадош су говорили више о пољопривредном потенцијалу Западно-бачког округа као и о законским регулативама везаним за инвестиције које се односе на ову грану привреде.

Гости су након презентације дискутовали и постављали питања својим домаћинима, а након завршетка састанка отишли су у обилазак Апатина и слободне зоне.