ПРВО ПРЕДАВАЊЕ ЛОКАЛНЕ АКЦИОНЕ ГРУПЕ У ЧЕТВРТАК У СВИЛОЈЕВУ

28.11.2017.

Након свог формирања Локална акциона група почела је да функционише, а прве радионице почеће 30. новембра када ће мештани Свилојева имати прилику да чују шта је оно што им нуди ЛАГ и да изнесу своје идеје и мишљења која би се касније претварала у пројекте. Предавање ће почети од 18 сати у Месној заједници Свилојево, а говориће Рената Куруц, Координатор Локалне акционе групе „Дунавски бисер“ Апатин, Драгана Лактовић, Департман за ратарство и повртарство – Пољопривредни факултет Нови Сад, Никола Добријевић, Центар за културу и образовање Сонта и Срђан Грбић члан ЛАГ-а.

Локална акциона група ће поред састанка у Свилојеву одржати још четири у осталим местима општине Апатин.

-Током септембра формирана је Локална акциона група општине Апатин када је и одржана је конститутивна седница. Процес изградње капацитета ЛАГ почео је још у мају кад су одржани први радни састанци и када су се стекли услови окупили смо све актере из области цивилног, приватног и јавног сектора и одржали скупштину на којој су изабрани управни и надзорни одбор и евалуциона комисија, такође су усвојена и сва потребна акта. – рекла је Рената Куруц.

ЛАГ обухвата свих пет насељених места у општини Апатин и ова организација ће у будућности бити један од важнијих чинилаца развоја овог подручја. -Радимо по “лидер” приступу, од доздо према горе. Сагледава се ситуација са терена, потребе заједнице, потребе обичних људи и шта је оно што њима треба. На крају се све то имплеметира у локалне акционе планове и локалне планове руралног развоја који је кључни документ.- додала је Рената.

Један од превасходних циљева ЛАГ-а је помоћ пољопривредним газдинствима око припреме документације за конкурисање за ИПАРД и друге фондове. Удружење активно ради јер ће већ крајем ове и почетком следеће у ИПАРД-у бити расписан пројекат за пољопривредну механизацију.