ПРЕДСТАВНИЦИ АПАТИНА БОРАВИЛИ У МАЂАРСКОЈ НА САСТАНЦИМА И РАДИОНИЦАМА ПРОЈЕКТА ЕВРОПСКИ АМАЗОН

30.01.2019.

Представници пројектног тима из Апатина који раде на пројекту бициклистичке руте Европски Амазон ове недеље су боравили у Мађарској, где је одржан низ састанака, договора и радионица, као и презентација и едукација на тему развоја овакве врсте туристичког производа.

- Током три дана боравка у Мађарској урадили смо пуно корисних ствари, а које се тичу развоја туристичког пројекта Европски Амазон. Ово је друга фаза пројекта и подразумева конкретније договоре, типа одређивања пунктова на туристичкој рути, затим пројекте за израду инфотабли, одморишта и стајалишта, материјале које је потребно ту користити итд. Нагласио бих да је, везано за Европски Амазон, изузетно важно да није у питању само пројекат прекограничне сарадње већ ИНТЕРЕГ европски пројекат који подразумева 5 земаља, где смо ми као општина партнери и сарађујемо са другим општинама из Словеније, Аустрије, Мађарске и Хрватске. Сви они имају много више искуства у спровођењу оваквих пројеката, нарочито Аустрија и Словенија, те заиста имамо од кога да учимо. То нам је гарант да ће се овај пројекат реализовати, а очекивања су да ћемо већ 2021. године, када туристи крену на руту, бити потпуно спремни за њих и да ће се број туриста на годишњем нивоу повећати за неколико хиљада. Сви они ће бициклима долазити у Апатин, резервисати смештај и користити друге услуге које наша општина нуди, рекао је Немања Јовић, директор Туристичке организације Апатин.

Чланица пројектног тима који је био у посети Мађарској је и Љиљана Крец, директорка Јавног предузећа за управљање путничким пристаништем и марином Апатин, а која је за апатинске медије говорила о предностима општине Апатин и позитивним стварима које би могле да дођу из овог међународног пројекта.

- Оно што је битно за ,,Марину'' и општину Апатин јесте да се ми налазимо на самој рути, па ће то за све бициклисте бити идеалан пункт или локација где ће они пронаћи смештај или храну, а у некој будућности се размишља и о постављању пунктова за поправку и сервис бицикала. Апатинска Марина се већ налази на ,,Еуровело 6''  рути, те већ имамо нека искуства са оваком врстом туризма. Верујем да ћемо моћи профитирати од овога, како Марина, тако и сви наши садружници у овом послу, а ту мислим на људе који ће понудити смештај и ресторане, истакла је Крецова.

Извор: 025info.rs