ПРАЗНИК АПАТИНСКИХ РОМА : ЧАРОЛИЈА

16.08.2018.

Кирбај је више од обичне свечаности за апатинске Роме. То је празник за који се живи целе године. Не мораш имати другим данима, али на овај дан печено прасе, роштиљ и остале ђаконије су обавезне у свим кућама. Од раног јутра су отворене све капије и свако је добродошао. Домаћини зову случајне пролазнике да сврате и почасте се. Одбијеш ли, увредио си човека. Из сваке куће трешти музика и то даје посебну чар овом датуму. Оно што радује је пуно, пуно деце. "Праше" босе дечије ноге асфалтираним сокацима најуређенијег насеља у Србији. Радују се деца заобилазећи бројне паркиране "мечке" са регистрацијама Немачке, Аустрије, Швајцарске...

Апатински Роми на раду у белом свету темпирају годишње одморе баш за овај дан, па да сви свечано и достојанствено обележе кирбај. Тако беше и ове године, и тако беше до првог сумрака. Тад се сви селе у центар насеља јер нико не жели да пропусти "Ромску ноћ" и избор најлепше девојке, краљице "Ромске ноћи" која ће ту титулу носити све до наредног кирбаја.Организатор, Удружење Рома "Златно сунце" уз подршку општине Апатин је за ову годину припремио програм богат експлозијом боја и ритмова која је веселу атмосферу са бине пренела и на све присутне. Играло се на бини, али и око ње. Ту су и неизбежни штандови са разним ђаконијама, слаткишима, играчкама, али гости са стране су могли купити и по који сувенир за успомену који им је понуђен са штанда уметничке радионице "Вук".

Са централне бине неколико хиљада посматрача су поздравили Милан Шкрбић председник општине Апатин, и покрајинска посланица Јелена Јовановић. И тад крећу врели ритмови. Праћени овацијама публике на бини се смењују чланови КУД-ова домаћина "Златно сунце", гостију из Србобрана и КУД "Романо тернипе" из Новог Сада. Млади певач Дарко Ђурђевић је својим наступом потврдио да је достојан наследник добрих музичара којих никад у овом насељу није недостајало. Врхунац овог дела је било такмичење у чарлами. "Прашило" је на бини девет парова, а најбољи по оцени жирија били су Данијел и Силвија из Апатина. Друго место је освојио пар из Новог Сада а треће Тања и Славко из Србобрана. И, тад наступа оно главно. Жирију у којем су били Ника Петровић председник СО Апатин, Јелена Јовановић покрајинска посланица и Милан Шкрбић председник општине није било нимало лако кад се на бини појавило 16 девојака, све лепша од лепше.

Да су добро одрадили свој посао потврда је дугог аплауза након проглашења. Нова краљица "Ромске ноћи" је 14.годишња ученица из Апатина Сања Калањош. Прва пратиља је Јасмина Арва из Дорослова, а друга Јелена Балог из Бачког Моноштора, титулу мис шарма понела је Викторија Петровић. Након што је Милан Шкрбић доделио ленте победницама, весеље је настављено - али по околним шатрама до дубоко у ноћ. Светла са велике бине су угашена, али само до наредног кирбаја. До тада, зна се - Сања је краљица.

Извор: http://plovarica.org.rs/