ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА И СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ОПШТИНЕ АПАТИН

26.10.2017.

Дан ослобођења општине Апатин се обележава 24.10. традиционално од 1944. године када је ослобођен. Ове године по 73. пут свечаност је започела полагањем венаца на спомен обележја оних који су најзаслужнији за слободу у којој данас живимо.

Присутнима се обратио испред организације СУБНОР председник удружења Мићо Радаковић који је говорио о историјском датуму за нашу општину, о 24. октобру 1944. године, када су партизанске јединице 51. дивизије народноослободилачке војске у садејству са јединицама славне Црвене армије протерале фашистичког окупатора и ослободиле град и општину.

Присутне је, испред општине Апатин поздравио Јевто Милојевић, помоћник председника оштине за инвестиције.Милојевић је свим присутнима, као и свим грађанима општине Апатин, честитао 25. октобар, Дан ослобођења и истакао да је антифашистичко наслеђе наследно добро које смо уткали у нас.

Полагању венаца и цвећа на спомен обележја у Апатину присуствовале су делегације општине Апатин, СУБНОР-а општине Апатин, делегација првог центра за обуку војске Србије из Сомбора, делегације републичког и покрајинског одбора СУБНОР-а РС И АПВ, делегација Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6. личке пролетерске дивизије ,,Никола Тесла'' из Београда, делегације СУБНОР-а из Суботице, Бечеја, Сомбора, Сремске Митровице, делегација удруга антифашистичких борацаи антифашиста-Осијек, Борово, Бели Манастир, Вуковар, делегације Удружења бораца и потомака бораца 6.  личке пролетерске дивизије ,,Никола Тесла'' из Бачког Грачаца, Организације резервних војних старешина Апатин, Удружења пензионисаних војних лица, ратних војних ветерана ,,Патриотски фронт'' Апатин, ратних војних инвалида општине Апатин, делегације ОО СНС и ОО СПС општине Апатин, делегација месног удружења СУБНОР-а општине Апатин, као и ученици и наставници ОШ ,,Жарко Зрењанин''.

Свечаност је настављена у вечерњим сатима академијом у великој сали Дома културе. Академија је започела интонирањем химне ,,Боже правде'', у извођењу Градског хора ,,Јединство'', а потом се присутнима обратио председник општине Апатин, Милан Шкрбић. У оквиру академије приказан је и филм под називом ,,2017. - Година прекретница за општину Апатин'', а који је говорио о свему ономе што је обележило 2017. годину у апатинској општини.
Професор Основне музичке школе ,,Стеван Христић“ из Апатина, дипломирани кларинетиста Нандор Колесар у сарадњи са корепетитором Јеленом Боговић – Ожеговић, професорком клавира Основне музичке школе ,,Стеван Христић“ из Апатина,  у наставку програма извели су неколико нумера класичне и популарне музике.

Награда ,,24. октобар'' општине Апатин и ове године додељивала се у оквиру свечане академије поводом Дана ослобођења истакнутим појединцима, колективима и институцијама. Овогодишње Октобарске награде, у облику Повеље општине Апатин и уз новчани износ од 50.000, динара доделио је председник општине Апатин, Милан Шкрбић.


За изузетна достигнућа у области привреде, Октобарска награда за 2017. годину, припала је предузећу ,,Мелиса фарм доо''. У питању је предузеће које успешно послује на тржишту од 1992. године, чија се дирекција налази у Апатину, а производња у Свилојеву. Производе и прерађују лековито биље, а за своја достигнућа недавно су добили награду ,,Капетан Миша Анастасијевић'' као најбоље мало предузеће у Западно - бачком округуУ име ,,Мелиса фарма'' награду је примила Габријела Гусман, а ово предузеће одлучило је да средства новчаног износа Октобарске награде поклони у хуманитарне сврхе.


За најбоље постигнуте резултате у области спорта овогодишња Октобарска награда припала је дугогодишњем успешном спортском раднику и председнику ФК ''БРАТСТВО'' из Пригревице, човеку за чије име се везују сви успеси пригревачког клуба, Горану Несванулици Клипију. У питању је спортски радник који је радио са огромним ентузијазмом и преданошћу, који нас је нажалост прерано напустио и коме се постхумно додељује овогодишња Октобарска награда. У његово име награду је примио његов син, Лука Несванулица.


За изузетна достигнућа у области културе и образовања ове године, свакако заслужно, Октобарска награда отишла је у руке КУД-у ,,Мажорет'' из Сонте. Сонћанске мажореткиње редовне су учеснице државних првенстава на којима су освојиле 10 титула шампиона Србије. Такође, оствариле су и завидне резулате на европским првенствима, где су поред две титуле вицешампиона ове године освојиле и титулу првака Европе у Словенији. У име КУД-а ,,Мажорет'' из Сонте награду су преузели Адам Видаковић, председник друштва, и Валентина Звонар, тренер мажореткиња.


Октобарска награда за 2017. годину за највећи допринос у области хуманитарног и социјалног рада додељена је Ернсту Јегеру, човеку који је рођен у Пригревици и који своје родно село посећује дуги низ година. Донатор је многобројних вредних ствари потребних за рад ОШ ,,Младост'', спортским удружењима у Пригревици, сеоском КУД-у, Месној заједници. Најдраже и најчешће његове посете су посете објекту ПУ ,,Пчелица'' у Пригревици, где сву децу из овог објекта приликом сваке своје посете понаособ обрадује поклонима. И овог пута показао је своју хуманост на делу, одлучивши да износ од награде поклони управо вртићу у Пригревици. У Јегерово име награду је примио Борис Машић који је на академији прочитао писмо које је овогодишњи добитник Октобарске награде написао. 



У име награђених, присутнима се обратио Адам Видаковић.

По завршетку свечане академије у Народној бибиотеци ,,Миодраг Борисављевић'' уприличен је коктел за госте и домаћине.