ПОКРАЈИНА ОДОБРИЛА СРЕДСТВА ЗА НАСТАВАК ПРОЈЕКТА АПАТИН, МОЈ ГРАД

11.01.2019.

Почетком марта прошле године започет је пројекат „Апатин, мој град“. Главни циљ пројекта јесте едукација и ширење свести омладине и деце о културној и историјској баштини, као и природним потенцијалима којима располаже општина Апатин.

Пројекат се реализује Туристичком организацијом Апатин и ЈП за управљање путничким пристаном и марином Апатин, а подржала су га и бројна удружења апатинске општине. Носилац комплетног пројекта је Канцеларија за младе општине Апатин.

Активности овог пројекта спроводе се у две фазе:

У склопу прве фазе, одржане су презентације пројекта у апатинским средњим школама, где су заинтересовани ученици имали прилике да се детаљније упознају са планом рада, као и да се пријаве за учешће у пројекту.

Прва фаза поред обиласка школа подразумевала је едукативне екскурзије у трајању од седам дана, што укључује обилазак како Апатина, тако и свих села апатинске општине. Кроз седам оваквих излета деца су се упознала са туристичким атракцијама и културно-историјским наслеђем Апатина. На овим излетима учесници су активно учествовали, а након завршетка прве фазе пројекта деца су могла да се определе да ли ће ту да заврше своје учествовање или ће га наставити кроз његову другу фазу.

Како би се кренуло у реализацију друге фазе, Канцеларија за младе општине Апатин је јесенас конкурисала на конкурсу који је расписао Покрајински секретаријат за омладину и спорт, те су на основу тога одобрена средства у висино од 200.000,00 динара.

Друга фаза пројекта подразумева укључивање и деце од првог до четвртог разреда основне школе, где ће им ученици средњих школа бити вршњачки едукатори (учесници у првој фази пројекта) који ће им организовати излете уз подршку руководиоца пројекта.

Вршњачки едукатори ће имати прилику да се баве истраживачким радом на задату тему, и за њих ће бити организоване екскурзије у Хрватску, Мађарску као и студијско путовање у Немачку. Учесници пројекта ће имти обавезу да представе пројекат у форми кратког филма, а презентација целог пројекта и истраживачког филма ће бити медијски приказана што уједно представља и завршетак пројекта.

ФОТОГРАФИЈЕ ПРВЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА