ОПШТИНА АПАТИН ПРОГЛАШЕНА ЗА ОПШТИНУ СА НАЈБОЉИМ ПОСЛОВНИМ АМБИЈЕНТОМ У СРБИЈИ

07.12.2017.

Удружење италијанских индустријалаца у Србији "Конфиндустрија" (Confindustria Serbia) обележило је  пет година постојања и, тим поводом, наградило компаније, појединце и институције.

"Конфиндустрија" је доделила награде у четири категорије. Међу њима, награду за највећи допринос развоју привредне сарадње Италије и Србије од 2012. до 2017. године добила је компанија обуће "Прогетти", награде за друштвено одговорно пословање уручене су компанијама "Фласх Срб", "Палладио Еаст" и "Модине Срб", док је награду за општину у Србији са најбољим пословним амбијентом по избору италијанских привредника добио Апатин.

На свечаности у Италијанском институту за културу у Београду, награду је преузео Милан Шкрбић, председник општине Апатин, а тим поводом је и организована конференција за новинаре у Плавој сали СО Апатин.

- На основу гласања чланова Конфиндустрије, Апатин је проглашен за општину са најбољим пословним амбијентом у Србији. У конкуренцији је био велики број градова и општина из целе Србије, те је велика част што су италијански привредници изабрали управо нашу општину. Ова награда умногоме ће утицати на то да се много већи број потенцијалних инвеститора заинтересује за Апатин, не само италијанских већ и свих осталих, истакао је Шкрбић.

Конфиндустрија Србија основана је са циљем да буде адреса за све за италијанске привреднике који у Србији траже пословне партнере и овај део Балкана препознају као интересантан за развој пословних активности.

Председник "Конфиндустрије", Ерик Кошута, рекао је на свечаности да су италијанска предузећа свесна потребе очувања најбољих кадрова и њиховог професионалног развоја и да то желе да подрже и у Србији. 

Амбасадор Италије, Ђузепе Манцо, је истакао да је "Конфиндустрија" изузетно активан учесник у економији Србије, а Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе, казао је да је Италија један од највећих спољнотрговинских партнера Србије. 

Награда за најбољег институционалног партнера додељена је Привредној комори Србије, а додељена су и посебна признања појединцима који су у првих пет година постојања Конфиндустрије истакли у смислу подршке и сарадње са удружењем. Међу добитницима су помоћница министра просвете за стартешко планирање Габријела Грујићкао и народна посланица и председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Александра Томић.


"Конфиндустрија" генерална конфедерација италијанске индустрије у Италији, постоји од 1910. године. Прве међународне канцеларије тог удружења настале су у Русији, затим у Румунији и Бугарској, а 2012. године "Конфиндустрија" је званично основана и у Србији. Конфиндустрија Србија данас броји 170 фирми чланица. У свом пословању, београдска канцеларија се ослања на мрежу Конфиндустрије у Италији, а која броји више од 150.000 компанија, са преко 5 милиона запослених.